Citronpaj
Vårens godaste paj är en citronpaj fylld med god och fräsch citronkräm som lyser gul som solen. Att bjuda på paj med citron är en fantastisk efterrätt och ett måste på påskbordet, men den passar såklart alla tider på året. Du väljer själv de bär du gillar att toppa citronpajen med.
Ingredienser
12-14 bitar
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
125 g smör
1 msk kallt vatten
Citronkräm
finrivet skal och saft av 3 citroner (3 st motsvarar 2 dl saft)
3 äggulor
3 ägg
3 dl strösocker
1 tsk majsstärkelse
125 g rumsvarmt smör
Till servering
citronskivor eller inkokta citronskivor (se tips)
färska bär
lättvispad grädde
För alla
Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: väl laktosfria produkter av smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt smör och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör så här
Tips
Förenkla genom att använda 2 burkar färdigköpt lemoncurd (á 320 g). Rör den smidig och fyll i pajskalet.
Inkokta citroner till topping:
Skiva 1 citron tunt. Koka upp 2 dl vatten och 2 dl strösocker (för 1 paj). Lägg i citronskivorna, ta av kastrullen och låt det stå och dra i 10 minuter. Lägg citronskivorna på hushållspapper och garnera citronpajen med.
Inkokta citroner till topping:
Skiva 1 citron tunt. Koka upp 2 dl vatten och 2 dl strösocker (för 1 paj). Lägg i citronskivorna, ta av kastrullen och låt det stå och dra i 10 minuter. Lägg citronskivorna på hushållspapper och garnera citronpajen med.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Både vacker och god. Tog också lite mindre socker i krämen. Fin och enkel dekoration med inkokta citroner - har aldrig provat det - kommer att göra det igen! 🤗
Lisa
2024-03-28Katastrof. Bortkastade pengar
Elene
2024-03-17Jag ville ha en syrlig paj och eftersom många kommenterar att den var söt så använde jag endast 1,5 dl strösocker i citronkrämen. Hade också cest från fyra citroner och 2,2 dl citronjuice. Resultatet blev en härligt frisk paj med tydlig citronsmak. Rekommenderas!
Louisa
2023-11-13