Citronpaj

10
5
Citronpaj

Vårens godaste paj är en citronpaj fylld med god och fräsch citronkräm som lyser gul som solen. Att bjuda på paj med citron är en fantastisk efterrätt och ett måste på påskbordet, men den passar såklart alla tider på året. Du väljer själv de bär du gillar att toppa citronpajen med.

Citronpaj

Ingredienser

12-14 bitar
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
125 g smör
1 msk kallt vatten

Citronkräm

finrivet skal och saft av 3 citroner (3 st motsvarar 2 dl saft)
3 äggulor
3 ägg
3 dl strösocker
1 tsk majsstärkelse
125 g rumsvarmt smör

Till servering

citronskivor eller inkokta citronskivor (se tips)
färska bär
lättvispad grädde

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: väl laktosfria produkter av smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt smör och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Gör så här

Tips

Förenkla genom att använda 2 burkar färdigköpt lemoncurd (á 320 g). Rör den smidig och fyll i pajskalet.

Inkokta citroner till topping:
Skiva 1 citron tunt. Koka upp 2 dl vatten och 2 dl strösocker (för 1 paj). Lägg i citronskivorna, ta av kastrullen och låt det stå och dra i 10 minuter. Lägg citronskivorna på hushållspapper och garnera citronpajen med.

Vad tyckte du om receptet?

10

Kommentarer

Pia

2022-04-18

superbra. tillsatt hallon och vispad grädde för att balansera det söta.

Veronica

2022-04-17

Botten blev otroligt hård. Inte övertygad om kombinationen lemoncurd och pajskal heller.

Anna

2022-04-11

Den är allderles för söt, smakar bara socker. Synd, för jag hade sett fram emot citronsmak

Testa liknande recept

Krämbulle
Marängpaj med citron
Rabarberbulle
Chocolate chip cookies