Citronpaj

Vårens godaste paj är en citronpaj fylld med god och fräsch citronkräm som lyser gul som solen. Att bjuda på paj med citron är en fantastisk efterrätt och ett måste på påskbordet, men den passar såklart alla tider på året. Du väljer själv de bär du gillar att toppa citronpajen med.

Ingredienser
12-14 bitar
Deg
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 msk kallt vatten
1 äggula
Citronkräm
2 gelatinblad
3 - 4 citroner (2 msk finrivet skal och 2 dl saft)
3 äggulor
3 ägg
2 1/2 - 3 dl strösocker (beroende på önskad sötma på krämen)
125 g rumsvarmt smör
Till servering
citronskivor eller inkokta citronskivor (se tips)
färska bär
lättvispad grädde
Gör så här
00:30:00
00:10:00
00:10:00
02:00:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Jag har gjort detta recept många ggr. Det är fantastiskt. Gjorde det även i gamla tappningen. Jag säger skit i vattenbad. Kör i en gryta på halvvärme och vispa/rör. Det tar ändå ganska lång tid.
Cecilia
2025-06-12Har gjort denna paj flera gånger. Både före och efter justeringen av receptet och aldrig misslyckats. Det enda jag märkt är att temperaturen på Citronkrämen kan spela in (82°). Ibland har jag ej haft tålamod att vispa så länge som det behövts och då har den blivit lösare. Den är såå god & och alltid fått beröm när jag bjudit på den.
Agneta
2025-04-30Nej vilken flopp. Stenhårt pajskal och citronkrämen blev alldeles för rinnig.
Sofia
2025-01-01Hej Sofia och ni andra som lagat citronpajen. ICAs kockar har nu sett över receptet, både själva degen och citronkrämen och justerat i receptet så att det ska fungera bättre. Hoppas ni vill laga denna fräscha paj igen. Hälsningar Harriet
ICA-köket
2025-01-29