Citronpaj

Betyg 4 av 5.41 personer har röstat
Receptet har 14 kommentarer
Citronpaj

Vårens godaste paj är en citronpaj fylld med god och fräsch citronkräm som lyser gul som solen. Att bjuda på paj med citron är en fantastisk efterrätt och ett måste på påskbordet, men den passar såklart alla tider på året. Du väljer själv de bär du gillar att toppa citronpajen med.

Citronpaj

Ingredienser

12-14 bitar

Deg

3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 msk kallt vatten
1 äggula

Citronkräm

2 gelatinblad
3 - 4 citroner (2 msk finrivet skal och 2 dl saft)
3 äggulor
3 ägg
2 1/2 - 3 dl strösocker (beroende på önskad sötma på krämen)
125 g rumsvarmt smör

Till servering

citronskivor eller inkokta citronskivor (se tips)
färska bär
lättvispad grädde

Gör så här

00:30:00
00:10:00
00:10:00
02:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

14 st
  • Jag har gjort detta recept många ggr. Det är fantastiskt. Gjorde det även i gamla tappningen. Jag säger skit i vattenbad. Kör i en gryta på halvvärme och vispa/rör. Det tar ändå ganska lång tid.

    Cecilia

  • Har gjort denna paj flera gånger. Både före och efter justeringen av receptet och aldrig misslyckats. Det enda jag märkt är att temperaturen på Citronkrämen kan spela in (82°). Ibland har jag ej haft tålamod att vispa så länge som det behövts och då har den blivit lösare. Den är såå god & och alltid fått beröm när jag bjudit på den.

    Agneta

  • Nej vilken flopp. Stenhårt pajskal och citronkrämen blev alldeles för rinnig.

    Sofia

    Hej Sofia och ni andra som lagat citronpajen. ICAs kockar har nu sett över receptet, både själva degen och citronkrämen och justerat i receptet så att det ska fungera bättre. Hoppas ni vill laga denna fräscha paj igen. Hälsningar Harriet

    ICA-köket

  • Vilken besvikelse! Krämen stelnar inte det minsta och pajskalet blir hårt som sten, fick använda våld för att få bort det ur formen.

    Karolina

  • Kan man tillaga denna dagen innan den ska ätas?

    Nina

    Hej Nina! Ja, det kan man men botten blir inte lika frasig då och den kan bli lite fuktig på ytan. Men visst fungerar det. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Både vacker och god. Tog också lite mindre socker i krämen. Fin och enkel dekoration med inkokta citroner - har aldrig provat det - kommer att göra det igen! 🤗

    Lisa

  • Katastrof. Bortkastade pengar

    Elene

  • Jag ville ha en syrlig paj och eftersom många kommenterar att den var söt så använde jag endast 1,5 dl strösocker i citronkrämen. Hade också cest från fyra citroner och 2,2 dl citronjuice. Resultatet blev en härligt frisk paj med tydlig citronsmak. Rekommenderas!

    Louisa

  • Lite väl sur, för mig tog det dubbelt så lång tid att nå 82 grader

    Anna

  • superbra. tillsatt hallon och vispad grädde för att balansera det söta.

    Pia

Testa liknande recept

  • Citronlemonad
    Betyg 3.9 av 5.583 personer har röstat
    Receptet har 20 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Kräm
    Betyg 2.7 av 5.13 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Pannacotta
    Betyg 4.8 av 5.172 personer har röstat
    Receptet har 36 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Pannacottapaj med sommarbär
    Betyg 3.1 av 5.155 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Dumlepannacotta
    Betyg 4.5 av 5.39 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Matjessilltårta
    Betyg 4.5 av 5.80 personer har röstat
    Receptet har 27 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad