Citronpaj

99
40
Citronpaj

Citronpaj med maräng är en underbar efterrätt. Ett sprött pajskal fyllt med syrlig citronkräm och toppat med ljuvligt seg maräng är en svårslagen dessert.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2001

Citronpaj

Ingredienser

8 portioner
125 g
rumstempererat smör
1 dl
strösocker
1
ägg
4 dl
vetemjöl

Fyllning

rivet skal av 4
citroner (4 citroner motsvarar 8-10 msk)
juicen av 4
citroner (juicen av 4 st motsvarar knappt 2 dl)
6
äggulor
1 dl
strösocker
25 g
smör

Maräng

3
äggvitor
2 dl
strösocker

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjöllkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkfritt matfett.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: välj mjölkfritt margarin istället för smör. Detta leder till en halvering av klimatpåverkan från maträtten.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

99

Kommentarer

Jenny

2021-05-04

Båda barnen tyckte om denna paj utan modifikationer. Men citronsmeten ska inte röras till den tjocknar utan tills den är ordentligt tjock. Tog mig ca 2h tills den var klar. Medans degen var i kylen förberedde jag alla andra moment. Marängen räckte inte riktigt till att täcka vår 28cm form.

Dominika

2021-04-24

Antingen så älskar man eller så hatar man denna pajen... jag tyckte den blev god dock för syrlig... borde ha lyssnat på kommentarerna och använd mindre mängd citron. I beskrivningen står det 4 citroner (jag hade 4 stora).. Tips 1: Tror att 3 små citroner eller 2 stora hade varit tillräckligt för att smaksätta fyllningen. Tips 2: Koka upp socker med citronsaften, blanda lite av den varma saften i en skål med äggulorna, häll sedan över äggblandningen tillbaka till kastrullen och koka upp på medelvärme samtidigt som du mixar allt hastigt. När fyllningen blir tjockare, ta av från plattan och blanda i smöret och låt svalna en aning innan du fyller den färdiga pajen med den.

Julia

2021-04-08

Gör inte detta recept, hitta ett annat för gudsskull.. Har tagit mej 5h och är inte klar, är ingen novis på att baka heller..

Näringsvärde per portion

Energi 1969 KJ / 471 kCal
Fett 20 g
Salt 0.44 g
Kolhydrater 66 g
Protein 7 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept