ÖVER 60 MIN | Medel

Citronpaj

Citronpaj med maräng är en underbar efterrätt. Ett sprött pajskal fyllt med syrlig citronkräm och toppat med ljuvligt seg maräng är en svårslagen dessert.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2001
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Mixa smör, socker och ägg smidigt. Rör ner mjölet och samla till en deg. Låt vila kallt i en timme.
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter (för 8 port). Grädda i 10 minuter. Låt svalna.
  4. Fyllning: Tvätta citronerna väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa samman citronjuice, citronskal, äggulor och socker i en kastrull. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Ta av kastrullen från plattan och rör i smöret. Sila eventuellt krämen genom en finmaskig sil. Låt den svalna och häll i pajskalet.
  5. Sätt ugnen på 250°C, grill eller enbart övervärme.
  6. Maräng: Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret, lite åt gången och vispa till en tjock marängsmet. Fördela jämnt på citronpajen. Grädda i ca 3 minuter så att marängen får färg.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjöllkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkfritt matfett.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: välj mjölkfritt margarin istället för smör. Detta leder till en halvering av klimatpåverkan från maträtten.

Tips

Gör maränger av de överblivna äggvitorna .

Ingredienser

Portioner: 8
  • 125 g rumstempererat smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl
Fyllning
  • rivet skal av 4 citroner (4 citroner motsvarar 8-10 msk)
  • juicen av 4 citroner (juicen av 4 st motsvarar knappt 2 dl)
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 25 g smör
Maräng
  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker

Näringsvärde
Per portion

Energi 1969 kJ / 471 kCal