Citronmarängtårta med passionsgrädde

Frasig maräng, syrlig citronkräm och söta jordgubbar blir här till en riktig drömtårta. Marängtårtan kan göras helt klar och stå över natten i kylskåp.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2012

Ingredienser
20 bitar
Marängbotten
16 äggvitor
8 dl socker
6 msk mandelspån
Citronkräm
16 äggulor
3 dl socker
2 msk finrivet citronskal (2 msk motsvarar skalet från ca 4 citroner)
2 dl färskpressad citronjuice (2 dl motsvarar ca 4 citroner)
Fyllning
8 dl vispgrädde
4 passionsfrukter
Garnering
2 l jordgubbar
studentmössor eller flaggor på tandpetare
Gör så här
00:00:00
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
11 stHur lång tid i förväg kan man göra marängbottnarna och hur länge står sig citronkrämen i kylskåp?
Francesca
Tårtan på bilden ser väldigt god ut, men är det verkligen den tårtan som receptet avser? Kan inte se varken grädde, jordgubbar eller passionskärnor.... Nina
Marina
Hej Marina! Ja vi håller med om att bilden inte helt ser ut att stämma. Vi har för tillfället ingen ny bild, denna fotades för tidningen buffé för ett antal år sedan. Men den är säkert supergod. Hoppas du gillar tårtan. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Varför blir botten seg ? Svår att skära ???
Gunnel
Hej Gunnel! Det låter som att marängen har dragit åt sig fukt alternativt att den har inte blivit helt genomgräddad (dvs torr och krispig). Hoppas att tårtan smakade bra i alla fall! Hälsningar Elina
ICA-köket
Fråga till redaktionen: Om man gör denna tårtan en dag i förväg och har den i kylskåp, som man tydligen kan, hur blir konsistensen på tårtan då? Segare? Mjuk maräng?
Yrja
Hej Yrja! Som vi skriver så rekommenderar vi att marängbottnarna bör förvaras i rumstemperatur om de förbereds i förväg. Citronkrämen kan du också göra i förväg och förvara i kylen men vi skulle inte rekommendera att sätta ihop tårtan förrän samma dag som den är tänkt att servera. Passionsfrukten kan släppa vätska och jordgubbarna är finast serverade samma dag. Om det blir rester över så går det bra att förvara i kylen, marängen kan bli lite mjuk och seg och fruken och bären kan släppa vätska som jag skrev, men smaken blir det inget fel på. Lycka till med bakningen!
ICA-köket
Kan man baka bottnarna förväg och frysa dem?
Marita
Hej Marita! Vi rekommenderar inte att frysa in marängbottnarna. Dock kan du baka bottnarna någon dag innan och förvara dom i rumstemperatur t ex på en långpanna med en plastpåse/plastfilm över. De kan bli lite mjuka men smaken blir det inget fel på och de blir inte dåliga av att stå i rumstemperatur. Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina
ICA-köket
Får man ett bättre resultat om man har ugnen på varmluft?
Beatrice
Hej Beatrice! Som sagt alla ugnar olika, men läs i din bruksanvisning vilken värme som motsvarar vad osv. Sen är det bara att testa sig fram. Hälsningar Michelle
ICA-köket
Fantastiskt god och fin tårta. Kräver lite framförhållning men väl värd tiden. Om man vill kan man halvera receptet och göra en marängbotten som man delar med vass kniv.
Andrea
Nu har Buffé bakat den här tårtan igen och det är inget fel i receptet. Däremot är det precis som några säger – att marängen först går upp och sedan sjunker ner och ut på plåten. Men det är helt i sin ordning, och det just därför man ska lämna några centimeter längs kanterna när man breder ut marängsmeten. Lycka till med denna läckra tårta!
Ica-köket
Råkade ut för samma sak som Emma. Det är något som inte stämmer med receptet, men det måste väl redaktionen kunna korrigera?
Karin
Har gräddat tårtan i 250 grader i 2 minuter enligt recept - marängen går upp, men sedan blir det platt fall och döbakat. Har nu testat 2 ggr och ger upp - det får bli en annan kana, får se vad jag kan hitta på med alla äggulor...
Anna