Citronmarängpaj

Missa inte dessa sötsyrliga tartletter! Ett skal av mördeg fylls med en len citronkräm och toppas med fluffig italiensk maräng. Vi har lagat receptet i portionsformar, men det går lika bra att baka en stor paj.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2019

Ingredienser
ca 10 små pajer
Mördeg
200 g kallt smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 krm salt
1 ägg
Citroncurd
2 gelatinblad
2 dl färskpressad citronjuice
3 msk finrivet citronskal
3 1/2 dl strösocker
4 äggulor
4 ägg
150 g smör
Italiensk maräng
4 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
3/4 dl vatten
Gör så här
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per paj.
Energi2817 KJ / 674 kCal
Fett34 g
Salt0.73 g
Kolhydrater83 g
Protein9 g
Kommentarer
21 stKan man bränna på ett annat sätt, har ingen brännare.
Fabro
Hej Fabro! Då skulle vi rekommendera att grädda i ugn på grill-effekt på högsta värmen, med ugnsluckan öppen i ca 1–3 minuter. Hoppas att du gillar pajen. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Svårt recept och fyllningen stelnade aldrig trots att jag följde receptet, lagt så många timmar för att vakna upp till en helt rinnig paj som bara var att slänga. Att sjuda fyllningen 3-5 minuter är på tok för lite för att den ska tjockna.
Nike
Supergoda! Var orolig för att receptet skulle vara komplicerat men det gick smidigt att slänga ihop.
Joel
Superbra recept! Gjorde i en stor form. Var lite för snabb med att ha i två msk vatten i pajdegen som då blev en smula kladdig. Löste det med att kavla den mellan två bakplåtspapper vilket gick bra.
Ulrika
Som kommentar till tidigare inlägg - italiensk maräng blir inte spröd som marängtoppar (fransk maräng), äggvitan är redan tillagad så marängen blir mjuk, går att spritsa ut snyggt så den håller formen. Sen ska den bara få en snygg yta i ugnen, vilket inte tar så lång tid. Så marängen här ska vara en mjuk fluffig kräm med litet lätt seg, gyllenbrun yta.
Veronica
Note to self: använd aldrig detta recept igen! Tog hela mitt liv att göra i ordning och fixa, när den väl var ”klar” så var det tok för mycket maräng (så att de inte direkt blev maräng utan bara smet, då man inte kan vänta på att marängen ska stelna rakt igenom för då bränner man toppen) tog en hel natt för att skiten skulle stelna annars vart den inte fast. Och aa degen gick också åt helvete.... Så nej GRYMT för mycket tid och INGA bra resultat.
Sanna shamsad j
För den som undrar så använde jag gelésocker istället för gelatinblad, fungerade utmärkt, krämig konsistens. Jag gjorde bara halva satsen och bytte då ut 1 dl av sockret i lemoncurden med gelésocker. Man kan ju testa sig fram till den konsistens man gillar bäst. Var noga med att det verkligen sjuder ordentligt, sen hällde jag över allt i en mindre behållare och hade i smöret, körde med stavmixer tills det blev slätt, redan då hade curden konsistens med "fasta toppar".
Fanny
Testade att göra en halv sats och i en muffinsform, det blev exakt 12 små portioner! Använde syltsocker istället för gelatinblad och det blev kanske lite för rinnigt. Även marängen blev rinnig, så den får jag fila lite på. Supergott, trots detta!
Isabelle
Älskar detta recept! <3 Har följt olika recept under 10 års tid för att baka denna och detta är det absolut bästa receptet som finns. Pajen blev fantastiskt fin och GOD! Tack också för alla tips i kommentarerna.
Jessica
Hej! Kan man göra marängen dagen innan och förvara i kylen?
Maria