Citronlax med potatis- och pepparrotsmos | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Citronlax med potatis- och pepparrotsmos

Färsk lax som du täcker med en prima blandning av dill, citron, honung och soja. Laxen bakas i ugnen och suger åt sig alla de intensiva smakerna och tillsammans med potatis- och pepparrotsmos är middagen fulländad.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2008
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Riv citronskalet.
  3. Lax: Blanda i 2/3 av citronskalet, dill, salt och peppar i en mortel. Lägg laxen i en ugnssäker form med skinnsidan nedåt. Gnid in laxsidan med blandningen.
  4. Blanda honung och soja. Skär några snitt tvärs över laxen. Ringla blandningen över laxen.
  5. Ställ laxen i ugnen ca 20 minuter. Strö resten av citronskalet över laxen. Varmhåll tills moset är klart.
  6. Mos: Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och stöt till mos. Blanda med varm mjölk, smör, riven pepparrot, salt och peppar. Servera laxen med pepparrotsmoset och gärna gröna ärter blandade med smörfräst schalottenlök.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: ersätt mjölk och smör med laktosfritt alternativ.
Gör mjölkproteinfri: byt mjölk mot tex Solhavre och smör mot mjölkfritt margarin.

Ingredienser

Portioner: 4
Citronlax
  • rivet skal av 1 1/2 citron
  • 2 dl hackad dill
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 krm malen vitpeppar
  • 700 g lax med skinn
  • 3 msk flytande honung
  • 1/2 dl soja
Potatis- och pepparrotsmos
  • 1 1/3 kg potatis
  • 5 1/2 dl mjölk (3%)
  • 2 msk smör
  • 3/4 dl riven pepparrot
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk peppar
Lägg till i inköpslistan