Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Citronkyckling med oliver och paprikadipp

Det här receptet på citronkyckling med oliver och paprikadipp har den perfekta kombinationen av sötma, syrlighet och aromatiska smaker. Kycklingen blir dessutom väldigt saftig och paprikadippen är en höjdare! En mycket god och uppskattad rätt.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 40, 2011
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Dela potatisen på längden, men behåll skalet. Skala och skär morötterna i stavar.
  3. Skala, dela och skär rödlöken i klyftor. Krossa 4/5 av vitlöksklyftorna lätt med knivbladet.
  4. Lägg potatis, morötter, lök och vitlök i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över 2/3 av oljan. Krydda med rosmarin, salt och peppar. Blanda runt. Sätt mitt i ugnen ca 5 minuter.
  5. Skala och finhacka den sista vitlöksklyftan. Finriv skalet av citronen. Skär halva citronen i skivor och pressa ut juice ur den andra halvan (ungefär 1 msk juice för 4 port). Blanda citronskal, citronjuice och timjan med resten av oljan, salt och peppar. Gnid in kycklinglåren med blandningen.
  6. Ta ut långpannan. Lägg kyckling, citronskivor och oliver ovanpå potatisen. Sätt tillbaka mitt i ugnen ca 25 minuter tills kycklingen är genomstekt. Skär ett snitt i den tjockaste delen och kontrollera att klar köttsaft rinner ut. Gör dippen under tiden.
  7. Paprikadipp: Låt paprikan rinna av. Skär den i mindre bitar. Blanda med gräddfi l, honung och sambal oelek i en skål. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera citronkycklingen med paprikadippen.

Tips

Tvätta alltid citroner när citronskal används i maten. I den här rätten är det extra viktigt, eftersom hela citronskivor går med i ugnen.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g potatis (gärna sparris)
  • 2 morötter
  • 2 rödlökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 citron
  • 1 tsk torkad timjan
  • 900 g kycklinglår med skinn
  • 12 stora gröna oliver
  • salt och peppar
Paprikadipp
  • 180 g grillad paprika
  • 2 dl gräddfil
  • 1 tsk honung
  • 1/2 tsk sambal oelek
Lägg till i inköpslistan