Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Citronkotlett med rotfruktslåda och rödkål

Fläskkotletter med citronsmak serverar du här med en syrlig rödkålssallad med persilja. Till detta tillkommer en ugnslagad rotfruktslåda med mjölk och ost som binder samman de goda rotfrukterna och ger en matighet till de stekta kotletterna.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Ta fram köttet i god tid så det hinner bli rumstempererat.
  3. Rotfruktslåda: Skala potatis, morötter och rotselleri. Skär potatis och rotsaker i ca 2 cm stora bitar.
  4. Koka upp mjölk under omrörning i en stor, tjockbottnad kastrull. Passa noga (mjölk har en tendens att koka över när man vänder ryggen till...).
  5. Lägg i potatis och rotfrukter och låt koka utan lock ca 10 minuter. Rör då och då. Krydda med salt och peppar.
  6. Häll över allt i en ugnssäker, smord form, ca 20 x 30 cm (för 4 port). Strö över osten. Tillaga i mitten av ugnen 15–20 minuter tills potatis och rotfrukter är mjuka och lådan fått fin färg. Gör under tiden rödkålssalladen och fläskkotletterna.
  7. Rödkålssallad: Ansa och finstrimla rödkålen, gärna med hjälp av en osthyvel. Vispa ihop ättiksprit, socker och vatten i en stor skål tills sockret löst sig. Blanda i persiljan. Tillsätt rödkålen och blanda runt. Ställ i kylen.
  8. Citronkotlett: Krydda fläskkotletterna på bägge sidor med salt och peppar. Stek köttet i smör eller margarin ca 4 minuter på varje sida i en stor stekpanna. Strö över citronskal och häll på citronjuicen mot slutet. Servera citronkotletterna med rotfruktslådan och rödkålssalladen.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölk och matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt alternativ till mjölk, matfett och ost. 

Ingredienser

Portioner: 4
Rotfruktslåda
  • 5 potatisar
  • 3 morötter
  • 1 rotselleri
  • 6 dl mjölk (3 %)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 påse riven ost av sveciatyp
Rödkålssallad
  • 1/2 rödkålshuvud
  • 1/2 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1/2 kruka finhackad bladpersilja
Citronkotlett
  • 4 fläskkotletter med ben
  • 3/4 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 msk smör eller margarin
  • rivet skal av 1/2 tvättad citron
  • 2 msk färskpressad citronjuice
Lägg till i inköpslistan