Citrondoftande lax- och fänkålsgryta | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Citrondoftande lax- och fänkålsgryta

En mustig gryta med lax och fänkål blir både mättande och god med potatis därtill. Laxgrytan, som du ger en doft av citron, får även ett svagt sting av sambal oelek och serveras sedan med sval aioli.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Dela laxbitarna på mitten. Lägg dem på en tallrik. Krydda dem med salt och pressa över citronjuicen.
  3. Skala och finhacka löken. Skär bort ev fula partier och grenskott (de gröna stjälkarna) från fänkålen. Halvera den och ta bort rotstocken. Skär resten av fänkålen i tunna skivor med kniv eller osthyvel. 
  4. Fräs lök och fänkål 4–5 minuter i olja i en gryta eller stor stekpanna. Blanda ner tomater, smulad buljongtärning eller fond, sambal oelek och socker. Späd ev med vatten. Låt koka upp och lägg i laxen med citronjuicen, avrunna oliver och hälften av citronskalet. Låt sjuda under lock 7–10 minuter tills laxen är färdig och fänkålen är mjuk. Smaka ev av med salt.
  5. Strö över klippt persilja och resten av citronskalet. Servera med kokt potatis och gärna en klick aioli.
  6. Aioli: Blanda äggula med finhackad vitlöksklyfta. Tillsätt neutral olja droppvis under kraftig vispning. Vispa ner citronjuice. Smaka av med salt och peppar. Se till att ingredienserna har ungefär samma temperatur och ta det lugnt med oljan i början.

För alla

Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Kontrollera innehållet i buljong/fond för samtliga allergener.
Gör äggfri: välj bort aiolin. 
 

Tips

Barnknepet! Servera skivad fänkål som tillbehör. Blanda med citronjuice eller vinäger, salt och peppar. Vänd ner lite persilja för den fina färgens skull.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 800 g potatis
  • 4 frysta, tinade laxfiléer (à 125 g)
  • 1/2 tsk salt
  • skal och färskpressad juice av 1/2 tvättad citron
  • 1 gul lök
  • 1 fänkål
  • 1 msk olivolja
  • 500 g krossade tomater
  • 1 grönsaksbuljongtärning eller konc grönsaksfond (1 buljongtärning motsvarar 1 1/2 msk konc grönsaksfond)
  • 1 tsk sambal oelek
  • socker
  • 1 burk gröna oliver med pimiento
  • 1/2 kruka persilja
Aioli
  • 1 äggula
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 dl neutral olja
  • 1 tsk citronjuice
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

Kupongen är laddad

Färsk laxfilé i bit, vacpack

10 % rabatt

ICA Gott Liv 600 g

Mer info