Citrondoftande lax- och fänkålsgryta
En mustig gryta med lax och fänkål blir både mättande och god med potatis därtill. Laxgrytan, som du ger en doft av citron, får även ett svagt sting av sambal oelek och serveras sedan med sval aioli.
Ingredienser
4 portioner
800 g potatis
4 frysta, tinade laxfiléer (à 125 g)
1/2 tsk salt
skal och färskpressad juice av 1/2 tvättad citron
1 gul lök
1 fänkål
1 msk olivolja
500 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning eller konc grönsaksfond (1 buljongtärning motsvarar 1 1/2 msk konc grönsaksfond)
1 tsk sambal oelek
socker
1 burk gröna oliver med pimiento
1/2 kruka persilja
Aioli
1 äggula
1 finhackad vitlöksklyfta
1 dl neutral olja
1 tsk citronjuice
salt
peppar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Smakade ganska bra, hade i dubbelt så mycket citron + skal. Nästa gång ska jag dela oliverna i mindre bitar. Hade ingen aioli till då jag tyckte rätten inte behövde det.
Emelie
2021-08-26Asgod är och lättlagad :) så även aiolin trots att det var första ggn för mig. Tack!
Amanda
2020-12-02Aiolin fick jag inte till (den blev flytande) men det var gott att doppa lite bröd i den. Grytan var jättegod!
Emma
2020-04-27