Citrondoftande älggryta i tomatsås
Att tillaga älgkött i lergryta gör det både saftigt och smakrikt. I denna älggryta samsas köttet med smaker av tomater, chilisås och citron samt matiga ingredienser som potatis, morötter och bönor. En mättande gryta med höstliga toner.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2010
Ingredienser
4 portioner
600 g stek, högrev eller grytbitar av älg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 citron
1 burk krossade tomater (à 400 g)
1/2 dl chilisås
1 tsk franska örter
1 dl oliver (gärna olika färger)
2 dl torrt vitt vin eller vatten
4 potatisar
2 morötter
1 burk stora vita bönor (à 400 g)
1 dl grovhackad persilja
2 tsk salt
1/2 tsk peppar
För alla
Fri från ägg och gluten.
Fri från laktos och mjölkprotein, om mozzarella utesluts vid serveringen.
Gör så här
Tips
Om du använder fryst kött är det viktigt att det får tina långsamt, helst i kylskåp över natten. Det gäller oavsett vilket köttslag du använder.
Variera grytan med olika slags rotfrukter, vitkål är också gott att ha i. Strö gärna över riven mozzarella som får smälta ner i grytan vid servering.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Mycket god smak. Precis som andra har skrivit. Citronen skapar en väl stor beska och tar överhanden. Förslag, som andra har sagt, att minska mängden och bara använda zest
Lars
2022-11-19Jag tog bara citronzest och -saft i grytan, för att undvika beskan. Så gott!
Karin
2020-11-21Rätten har en bra sammansättning av ingredienser och smaksättning men en bitter/besk eftersmak sänker betyget
Kenneth
2019-01-16