Citrondoftande älggryta i tomatsås

23
4
Citrondoftande älggryta i tomatsås

Att tillaga älgkött i lergryta gör det både saftigt och smakrikt. I denna älggryta samsas köttet med smaker av tomater, chilisås och citron samt matiga ingredienser som potatis, morötter och bönor. En mättande gryta med höstliga toner.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2010

Citrondoftande älggryta i tomatsås

Ingredienser

4 portioner
600 g stek, högrev eller grytbitar av älg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 citron
1 burk krossade tomater (à 400 g)
1/2 dl chilisås
1 tsk franska örter
1 dl oliver (gärna olika färger)
2 dl torrt vitt vin eller vatten
4 potatisar
2 morötter
1 burk stora vita bönor (à 400 g)
1 dl grovhackad persilja
2 tsk salt
1/2 tsk peppar

För alla

Fri från ägg och gluten.
Fri från laktos och mjölkprotein, om mozzarella utesluts vid serveringen.

Gör så här

Tips

Om du använder fryst kött är det viktigt att det får tina långsamt, helst i kylskåp över natten. Det gäller oavsett vilket köttslag du använder. Variera grytan med olika slags rotfrukter, vitkål är också gott att ha i. Strö gärna över riven mozzarella som får smälta ner i grytan vid servering.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

23

Kommentarer

Lars

2022-11-19

Mycket god smak. Precis som andra har skrivit. Citronen skapar en väl stor beska och tar överhanden. Förslag, som andra har sagt, att minska mängden och bara använda zest

Karin

2020-11-21

Jag tog bara citronzest och -saft i grytan, för att undvika beskan. Så gott!

Kenneth

2019-01-16

Rätten har en bra sammansättning av ingredienser och smaksättning men en bitter/besk eftersmak sänker betyget