Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Citron- och marängtårta

Söt och fluffig maräng som blir häpnadsväckande god tillsammans med syrlig citronkräm. Krämen görs på ägg, socker, smör, vispgrädde och naturligtvis citron. Tårtan tillagas i ugnen och blir en fenomenal efterrätt!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 100°C.
  2. Vispa äggvitorna till ett riktig fast skum, gärna med elvisp. Tillsätt sockret under vispning, lite i taget, och vispa till en blank marängsmet. Rör i vaniljsockret och ättikan.
  3. Markera två rundlar på en bakpappersklädd plåt ca 20 cm i diameter (för 8 bitar). Bred ut marängsmeten i rundlarna. Grädda mitt i ugnen i ca 1 1/2 tim. Lossa försiktigt marängbottnarna och låt dem kallna.
  4. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv av skalet och pressa ur saften. Blanda citronsaften med äggulor, socker och matfett. Sjud till en tjock kräm under omrörning. Låt krämen kallna och rör i citronskalet.
  5. Vispa grädden till ett fast skum, gärna med elvisp. Vänd ner grädden i krämen.
  6. Lägg ihop marängbottnarna med kräm mellan och ovanpå. Grovhacka chokladen och strö den över. Servera tårtan nygjord med kaffe, te eller ett glas saft.

Tips

Vid tidsbrist:
Blanda lemon curd med vispad grädde och lägg mellan marängbottnar. Garnera med hackad choklad.

Ingredienser

Portioner: 8 bitar
  • 3 äggvitor
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 krm ättiksprit (12 %)
Citronkräm
  • 2 citroner (2 citroner ger knappt 1 dl saft)
  • 3 äggulor
  • 2 dl socker
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 dl vispgrädde
Garnering
  • 50 g blockchoklad
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?