Citron- och jordgubbstårta med grädde och vit choklad
Underbar och god tårta till årets alla festligheter. Citron- och jordgubbstårta med grädde och vit choklad består av en fluffig citronbotten och mellan bottnarna finner du en härligt syrlig kräm och en god blandning av vaniljvisp och jordgubbar.
Ett recept från:
Buffé nr 5, 1999
Ingredienser
10 portioner
500 g skivade jordgubbar
3 dl färdig vaniljkräm t ex vaniljvisp
3 dl vispgrädde
Tårtbotten
3 ägg
2 dl socker
1 dl hett vatten
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk rivet citronskal
Citronkräm
saft och skal av 1 citron
1 1/2 dl socker
3 ägg
2 msk kallt smör
Gör så här
Tips
Förslag på garnering (för 10 port)
Frostade rosor:
Pensla 4-5 rosor eller andra ätliga blommor (ej köpta) med 1 uppvispad äggvita och ev skalstrimlor av 1 citron. Ös sedan över rejält med socker.
Vitt chokladkrull:
Smält 200 g vit blockchoklad i en rostfri bunke över en kastrull med kokande vatten. Rör hela tiden. Bre ut smeten på en plåt och låt stelna i kylen.
Vänd en tesked så kupiga sidan är uppåt. Dra långa drag mot dig så att "krullar" bildas. Var försiktig, de är väldigt sköra. Det går bra att grovriva chokladen om du vill.
Flytta försiktigt de sköra chokladkrullen med hjälp av en tandpetare till toppen av tårtan. Strö gärna silverkulor runt kanten och garnera med rosor. Mynta- och citronmelissblad är fint men inte nödvändigt.
Frostade rosor:
Pensla 4-5 rosor eller andra ätliga blommor (ej köpta) med 1 uppvispad äggvita och ev skalstrimlor av 1 citron. Ös sedan över rejält med socker.
Vitt chokladkrull:
Smält 200 g vit blockchoklad i en rostfri bunke över en kastrull med kokande vatten. Rör hela tiden. Bre ut smeten på en plåt och låt stelna i kylen.
Vänd en tesked så kupiga sidan är uppåt. Dra långa drag mot dig så att "krullar" bildas. Var försiktig, de är väldigt sköra. Det går bra att grovriva chokladen om du vill.
Flytta försiktigt de sköra chokladkrullen med hjälp av en tandpetare till toppen av tårtan. Strö gärna silverkulor runt kanten och garnera med rosor. Mynta- och citronmelissblad är fint men inte nödvändigt.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Hej Min botten blev platt som en pannkaka..Kanske behövs receptet modifieras eftersom vi är flera som fått platta bottnar. Smakar säkert gott dock.
Carina
2023-12-18Hej Sofia! Tråkigt att du misslyckades med botten-men tur du kunde rädda upp det med köpta bottnar istället. Hälsningar Michelle
Redaktionen
2015-07-06Tårtbotten blev misslyckad. En kompakt sak som i bästa fall går att dela i två. Det blir till att cykla och köpa färdiga bottnar på affären.
Sofia
2015-07-04