Recept: ICA Recept
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Citron- och jordgubbstårta med grädde och vit choklad

Betyg
11 röster

Underbar och god tårta till årets alla festligheter. Citron- och jordgubbstårta med grädde och vit choklad består av en fluffig citronbotten och mellan bottnarna finner du en härligt syrlig kräm och en god blandning av vaniljvisp och jordgubbar.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 1999.

Ingredienser

  • 500 g skivade jordgubbar
  • 3 dl färdig vaniljkräm t ex vaniljvisp
  • 3 dl vispgrädde

Tårtbotten

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl hett vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk rivet citronskal

Citronkräm

  • saft och skal av 1 citron
  • 1 1/2 dl socker
  • 3 ägg
  • 2 msk kallt smör

Så här gör du

  1. Börja med tårtbottnen. Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Tillsätt det heta vattnet mot slutet av vispningen.
  2. Blanda mjöl och bakpulver och rör i det i äggblandningen. Tillsätt det rivna citronskalet.
  3. Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbara kanter som rymmer 1 1/2 liter (för 10 port). Grädda genast i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Ta ut och låt svalna lite innan kanten på formen tas bort. Låt bottnen kallna helt. Dela den i tre delar.
  4. Citronkräm: Gör krämen medan tårtbottnen gräddas. Blanda citronsaft och skal, socker och ägg i en rostfri bunke. Ställ den över en kastrull med vatten och låt vattnet koka upp. Rör hela tiden tills krämen tjocknar. Den får absolut inte koka. Ta bunken från värmen, klicka i smöret i små bitar samtidigt som du rör häftigt. Låt svalna.
  5. Bre citronkräm över en tårtbotten och fördela hälften av de skivade jordgubbarna över. Lägg på den andra, bre vaniljkräm över och strö över resten av jordgubbarna. Lägg slutligen på den tredje delen. Vispa och bre grädden över och runt tårtbottnarna.
Tips

Förslag på garnering (för 10 port)

Frostade rosor:
Pensla 4-5 rosor eller andra ätliga blommor (ej köpta) med 1 uppvispad äggvita och ev skalstrimlor av 1 citron. Ös sedan över rejält med socker.

Vitt chokladkrull:
Smält 200 g vit blockchoklad i en rostfri bunke över en kastrull med kokande vatten. Rör hela tiden. Bre ut smeten på en plåt och låt stelna i kylen.

Vänd en tesked så kupiga sidan är uppåt. Dra långa drag mot dig så att "krullar" bildas. Var försiktig, de är väldigt sköra. Det går bra att grovriva chokladen om du vill.

Flytta försiktigt de sköra chokladkrullen med hjälp av en tandpetare till toppen av tårtan. Strö gärna silverkulor runt kanten och garnera med rosor. Mynta- och citronmelissblad är fint men inte nödvändigt.