Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Choucroute med lax och dillgrädde

Superb gryta med fantastiska smaker. Choucroute med lax och dillgrädde är en mycket aromatisk och mättande rätt. Choucroute med lax, sidfläsk, bacon och vitlök blir oerhört gott tillsammans med dillgrädden.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2007
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Gör så här-texten är avsedd för 4 portioner.

  1. Choucroute: Skala och strimla lök. Fräs den försiktigt i 2 msk olivolja tillsammans med 4 skivor sidfläsk i ca 20 minuter i en vid kastrull.
  2. Skölj surkålen. Tillsätt den och 2 dl vin samt 1 dl vatten i kastrullen. Låt sjuda på svag värme i 2-3 timmar under lock. Tillsätt mer vin och vatten vid behov.
  3. Potatis och sidfläsk: Sätt ugnen på 225°C. Lägg det resterande sidfläsket samt potatisen bredvid varandra på en smord ugnsplåt. Stek i ca 20 minuter. Vänd potatis och fläskskivor några gånger. Ta ut och täck med folie tills laxen är klar.
  4. Laxfilé: Stek baconet med vitlöksklyftorna (med skal) i 3 msk olivolja i en vid stekpanna tills löken blir mjuk men utan att baconet bränns. Lägg laxfilén med skinnsidan ner i pannan. Stek på låg värme i 15-20 minuter beroende på laxens tjocklek. Ös laxen flitigt med fettet, vitlöken och baconet. Ta upp vitlöken och baconet (låt rinna av). Täck laxen med folie.
  5. Dillgrädde: Skala och mosa 2 av vitlöksklyftorna. Hacka det torra baconet så fint som möjligt (nästan som sand).
  6. Skär dillen mycket fint. Vispa grädden till fast konsistens. Krydda med mycket vitpeppar, ca 3 krm.
  7. Blanda dill, 2-3 msk baconhack, vitlöksmos och brännvinet med lite vispad grädde. Blanda försiktigt med resten av grädden. Resterande baconhack blandas med surkålen.
  8. Servera surkålen med sidfläsk, potatis och lax på ett fat. Garnera med vitlöksklyftor och dill. Servera grädden vid sidan av.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg men innehåller mjölk.
Gör mjölkfri: byt grädden mot tex havrebaserad gräddersättning, tex Go Green.

Ingredienser

Portioner: 4
Choucroute
  • 5 schalottenlökar (4 scharlottenlökar motsvarar 1 gul lök)
  • ca 400 g rimmat sidfläsk i skivor
  • 1 burk surkål (à ca 800 g)
  • 3 dl torrt vitt vin + vatten
Potatis och sidfläsk
  • 1 kg delikatesspotatis (små fasta)
Laxfilé
  • 1 paket bacon (à 140 g)
  • 8 vitlöksklyftor
  • ca 1 kg färsk laxfilé (benfri mittbit)
Dillgrädde
  • 1 knippa dill
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk brännvin (helst med kumminsmak)
  • olivolja
  • salt
  • vitpeppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3700 kJ / 880 kCal
Fett: 60 g
Läs mer om näringsvärden