Hoppa till sidans innehåll
ÖVER 60 MIN | Avancerad

Chokladtryffelpaj

Sugen på halloweenbak? Baka en chokladtryffelpaj som kusligt god dessert. Spindelvävsmönstret gör du enkelt med vit choklad, men det går lika bra att göra ett annat mönster så passar pajen året runt.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Pajdeg: Skär smöret i tärningar. Blanda smör och mjöl till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt florsocker, kakao, äggula och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en form, gärna med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter (för 12 bitar). Nagga degen med en gaffel och låt stå kallt 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna helt.
  5. Tryffelkräm: Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädde och socker. Ta kastrullen från värmen och häll över chokladen. Rör tills all choklad har smält och blanda sedan i smöret i små klickar. Häll fyllningen i pajskalet.
  6. Garnering: Smält den vita chokladen och häll upp den i en spritspåse. Börja i mitten av pajen och spritsa en cirkel. Fortsätt spritsa cirklar utåt, med 2–3 cm mellanrum. Ta ett träspett eller tandpetare och dra från mittersta cirkeln utåt. Fortsätt på samma sätt runtom hela pajen tills du har skapat mönstret av ett spindelnät. Ställ pajen i kylskåpet ca 2–3 timmar tills tryffelsmeten har stelnat.
  7. Serveringsförslag: Servera gärna med vispad grädde.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, choklad och grädde.

Ingredienser

Portioner: ca 12 bitar
Pajdeg
  • 150 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl (3 dl vetemjöl motsvarar ca 180 g)
  • 2 msk florsocker
  • 3 msk kakao
  • 1 äggula
  • 1 msk kallt vatten
Tryffelkräm
  • 400 g mörk choklad (60-70%)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 75 g rumsvarmt smör
Garnering
  • 50 g vit choklad
Serveringsförslag
  • vispgrädde

Näringsvärde
Per portion

Energi 2137 kJ / 511 kCal

ICA stoppar försäljning av barnkläder från Ronald A/S pga kvalitetsbrist som kan orsaka kvävning. Läs mer