Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Chokladkaka med dulce de leche och kokos

En maffig chokladkaka med gräddfil i smeten som toppas med den ljuvligaste av kolakrämer – dulce de leche. Men inte nog med det, som grädde på chokladkakan strör du även rostad vit choklad och rostade kokoschips. Strykande åtgång utlovas!

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2017
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 10
  • 225 g smör (+ extra till formen)
  • 100 g hackad mörk choklad (70 %)
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3 dl gräddfil
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • riven kokos (till formen)
Topping
  • 100 g vit choklad
  • 1 burk karamelliserad mjölk koncentrerad och sötad (à 400 g)
  • 1 1/2 dl rostade kokoschips
Lägg till i inköpslistan

Gör så här Börja laga

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smöra en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och bröa med kokos.
  3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt chokladen och rör slätt.
  4. Vispa socker och ägg fluffigt med elvisp. Vispa ner gräddfil och chokladsmöret. 
  5. Rör ihop mjöl, kakao, bakpulver och salt. Vänd ner i smeten med en slickepott.
  6. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 30-45 minuter. Kakan ska bli färdiggräddad men fortfarande vara saftig. Låt svalna helt.
  7. Topping: Riv den vita chokladen grovt. Strö ut på en bakpappersklädd plåt. Rosta i mitten av ugnen ca 5 minuter tills chokladen får färg. Ta ut och låt svalna.
  8. Lossa kakan från formen och lägg på ett fat.
  9. Öppna burken med karamelliserad mjölk och rör om. Bred den i ett jämnt lager över kakan. Toppa med kokos och smula över den vita rostade chokladen.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Dulce de leche är en gyllene kolakräm gjord på koncentrerad mjölk och socker. I affären finns färdig dulce de leche att köpa; spana då efter ”karamelliserad mjölk (koncentrerad och sötad)”.
Har du däremot köpt en burk ”sötad kondenserad mjölk” kan du enkelt koka egen dulce de leche, se vårt recept på Läckraste kolasåsen – Dulce de leche.

Har du lagat receptet?

Klicka och betygsätt

(11)

Näringsvärde
Per portion

Energi
2916 kJ / 698 kCal
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO-e/portion

0 - 0,7 kg CO-e/portion
0,7 - 1,4 kg CO-e/portion
1,4 - 2,4 kg CO-e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept