Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Chokladmoussetårta

En ofantligt god och frestande chokladmoussetårta som smälter i munnen. Ovanpå tårtans underbara mandelbotten finner du både en mörk och smakrik chokladmousse och en romspetsad vit chokladmousse.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Botten: Blanda alla ingredienserna till botten i en matberedare. Kör till en slät smet. Eller riv mandelmassan på rivjärn och blanda med ägg, äggvita och kakao.
  3. Smörj och mjöla en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter (för 8 port). Lägg ev ett tillklippt smort bakplåtspapper i botten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i  ca 20 min. Låt botten svalna i formen. Ta bort papperet och lägg tillbaka kakan i formen.
  4. Mörk mousse: Smält blockchokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda chokladen med äggulorna, en i taget. Vispa vitorna till hårt skum med rena och torra vispar. Vispa även grädden.
  5. Vänd ner grädde och äggvitor i den mörka chokladen. Fördela moussen på bottnen i formen.
  6. Vit mousse: Smält den vita chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Rör i rom eller punsch och äggula. Vispa grädden och blanda ner i den vita chokladen.
  7. Ringla ner den vita chokladmoussen i formen och dra lite med en gaffel i den så att den blir marmorerad. Ställ formen i kylskåp att stelna ca 2 tim.
  8. Lossa försiktigt formens kant från tårtan och ställ den på ett fat. Garnera ev med chokladkaffebönor.

Ingredienser

Portioner: 8
Botten
  • 200 g mandelmassa
  • 1 ägg
  • 1 äggvita
  • 1 msk kakao
Mörk mousse
  • 150 g mörk choklad (typ block)
  • 3 ägg
  • 1 dl vispgrädde
Vit mousse
  • 150 g vit choklad (typ block)
  • 2 msk rom eller punch
  • 1 äggula
  • 1 dl vispgrädde
Garnering
  • ev chokladkaffebönor
Lägg till i inköpslistan