Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Chokladmousse med knäckflarn och frostade tranbär

Vuxen, lättfixad mousse på mörk choklad, ägg och grädde – för svårare än så behöver det inte vara! Spritsa ut på tallrikar och bjud med sockerrullade tranbär. Knäckflarnen till bakas med mandelmjöl så hela desserten passar även den som inte tål gluten.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Chokladmousse: Hacka chokladen och smält den i vattenbad. Ta från värmen och låt svalna något.
  2. Vispa grädden löst.
  3. Blanda ner äggulorna, en i taget, i den smälta chokladen. Vänd ner grädden, lite i taget.
  4. Fyll en spritspåse med moussen och lägg i kylen minst 2 timmar.
  5. Knäckflarn: Sätt ugnen på 175°C. Hacka mandeln fint, för hand eller i matberedare. Smält smöret i en kastrull.
  6. Blanda ner hackad mandel, socker, honung, mandelmjöl och mjölk. Låt koka 1–2 minuter, rör om då och då.
  7. Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 5–7 minuter, tills flarnet har en gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.
  8. Bryt flarnet i bitar, 2 stycken per person går åt.
  9. Lägg flarnen med bakplåtspapper emellan i en lufttät burk. Hit kan förberedas.
  10. Frostade tranbär: Rör de frysta tranbären med sockret.
  11. 30 minuter före servering: Ta fram moussen och låt den stå i rumstemperatur en stund. Spritsa eller klicka chokladmousse på ett flarn. Lägg på ett till flarn, gärna lite på sniskan.
  12. Garnera med frostade tranbär.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: Välj ren mörk choklad av god kvalitet. Välj laktosfria produkter av vispgrädde, smör och mjölk.
Innehåller mjölkprotein och ägg.

Tips

Se till att äggulorna är rumsvarma när de blandas med den smälta chokladen. Om chokladmoussesmeten trots allt spricker kan man vispa den slät med en mixerstav.

Ingredienser

Portioner: 6
Chokladmousse
  • 300 g mörk choklad (70 % kakaohalt)
  • 5 dl vispgrädde
  • 4 rumsvarma äggulor
Knäckflarn
  • 1 dl skållad sötmandel
  • 50 g smör
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk honung
  • 2 msk mandelmjöl
  • 2 tsk mjölk
Frostade tranbär
  • 1 paket frysta tranbär (à 225 g)
  • 1 dl socker
Lägg till i inköpslistan