Chokladkaka med italiensk maräng
En festlig tårta som sätter guldkant på vilken måltid som helst! Perfekt till nyårsmenyn eller födelsedagsmiddagen. En ljuvligt saftig chokladkladdkaka täcks med ett tjockt lager italiensk maräng som toppas med chokladglasyr och pekannötter. Italiensk maräng, till skillnad från den klassiska franska, är seg snarare än torr och behöver inte gräddas.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2018
Ingredienser
ca 12 bitar
Chokladkaka
smör till formen
100 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
Italiensk maräng
2 dl strösocker
1 dl vatten
3 äggvitor
Chokladglasyr
100 g mörk choklad (70%)
1 dl vispgrädde
Topping
2 dl pecannötter
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Energi1690 KJ / 404 kCal
Fett20 g
Salt0.2 g
Kolhydrater49 g
Protein6 g
Kommentarer
Kan vara den dessert jag bjudit mest på genom åren. Jag har dock aldrig chokladglasyren på, det blir lite mycket. Däremot bränner jag av topparna på marängen med en liten brännare - ger ett proffsigt i tryck.
Ulrika
2022-04-02Otroligt god kaka! Håll koll på ugnen så botten inte blir övergräddad vara. En fin chokladsmak gifter sig bra med den söta marängen. Vi hade lite choklad på, men kommer köra helt utan och bränn av topparna med brännare nästa gång.
Ulrika
2020-05-12Mycket god kaka som ser festlig ut. Är lite i sötaste laget så när jag gjorde den andra gången hoppade jag över chokladen ovanpå och brände istället av marängen med blåslampa och serverade med varma bär. Det blev jättegott!
Amanda
2019-08-29