Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Chokladkaka med italiensk maräng

En festlig tårta som sätter guldkant på vilken måltid som helst! Perfekt till nyårsmenyn eller födelsedagsmiddagen. En ljuvligt saftig chokladkladdkaka täcks med ett tjockt lager italiensk maräng som toppas med chokladglasyr och pekannötter. Italiensk maräng, till skillnad från den klassiska franska, är seg snarare än torr och behöver inte gräddas.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Chokladkladdkaka: Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj en form med löstagbar kant ca 23 cm i diameter (för 12 bitar) eller lägg bakplåtspapper i botten. Smält smöret, ta från värmen. Rör ihop ägg och socker i en skål. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten, tillsätt smöret. Häll upp smeten i formen, grädda mitt i ugnen 15–20 minuter. Låt svalna.
  3. Italiensk maräng: Koka strösocker och vatten till 121°C. Börja vispa äggvitan i maskin eller med elvisp när sockerlagen börjar koka. Häll ner sockerlagen i en tunn stråle i äggvispet under vispning. Vispa tills den kallnat. Bred marängen över chokladkakan och forma toppar. Sätt in i frysen 3–4 timmar.
  4. Chokladglasyr: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör till en slät smet. Ta ut kakan ur frysen och ringla över glasyren.
  5. Topping: Strö över pekannötterna.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör, laktosfri mörk choklad och laktosfri grädde.

Tips

Gör chokladkakan när du har lite tid över, låt den stå i frysen och ta fram till veckans fikastunder.

Ingredienser

Portioner: ca 12 bitar
Chokladkaka
  • smör till formen
  • 100 g smör
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
Italiensk maräng
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 3 äggvitor
Chokladglasyr
  • 100 g mörk choklad (70%)
  • 1 dl vispgrädde
Topping
  • 2 dl pecannötter
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1690 kJ / 404 kCal