ÖVER 60 MIN | Medel

Pavlova med äpple och björnbär

Frasig maräng toppad med syrliga äpplen och björnbär med en fyllning av äppelmos. Nej men har du hört något så gott? Servera med lättvispad havregrädde. Frukt och bär går såklart att variera efter säsong!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 14 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 80°C varmluft eller 100°C över och under värme.
  2. Förbered en plåt med bakplåtspapper och rita en cirkel (ca 25 cm) på pappret och använd en tallrik som mall.
  3. Vispa äggvitan till en hård maräng och tillsätt strösockret i tre omgångar, fortsätt vispa tills du har en fast och glansig maräng.
  4. Sikta ner florsockret i omgångar och vänd försiktigt ihop smeten med slickepott för att behålla luftigheten.
  5. Häll upp 1/3 av marängen i en spritspåse med valfri spritstyll (dekorationsmunstycke).
  6. Fördela resten av marängen i cirkeln på bakplåtspappret. Spritsa en krans av marängtoppar längs kanten på marängbotten.
  7. Grädda i ca 2 timmar. Stäng av ugnen och låt marängen torka minst 60 minuter i ugnen.
  8. Fyllning: Skölj äpplena noga och skär i bitar med skalet på. Lägg äppelbitarna med resten av ingredienserna i en kastrull och koka under lock tills äpplena mjuknat.
  9. Låt svalna lite och mixa slät med stavmixer. Sila genom finmaskig sil och låt svalna.
  10. Till garnering: Hyvla äpplet till garnering med mandolin eller skär tunna skivor, lägg i en bunke och strö över socker och citronjuice. Låt stå en stund.
  11. Lägg marängbottnen på ett stort fat och smält chokladen försiktigt i mikron eller i en bunke över ett vattenbad. Pensla på ett tunt lager av chokladen på marängen.
  12. Bred över äppelmos och toppa med björnbär (spara några till dekoration).
  13. Vispa havregrädden. Spritsa eller bred grädden på tårtan och garnera med delade björnbär och äppelskivor.

För alla

Innehåller ägg.
Fri från laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfri havregrädde.

Recept och bild i samarbete med Aito.

Ingredienser

Portioner: ca 14 bitar
  • 7 äggvitor (à ca 30 g)
  • 2 dl strösocker (2 dl motsvarar ca 180 g)
  • 4 dl florsocker (4 dl motsvarar ca 240 g)
Fyllning
  • ca 5 röda äpplen
  • ca 1 dl färska björnbär
  • 1/4 dl vatten
  • 1 tsk malen kanel
Till garnering
  • 1 rött äpple
  • 1/2 dl strösocker
  • saften av 1/2 citron
  • 50 g mörk choklad
  • 2 förp färska björnbär (à 150 g)
  • 2 1/2 dl vispbar havregrädde