Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Chokladcupcakes med hallontopping

Såväl inkråm på dessa cupcakes med chokladsmak som den tjusiga toppingen får smak av hallon. Sött, syrligt och riktigt mumsigt sommarfika!

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar och smält på svag värme tillsammans med smöret. Rör till en jämn smet. Ta från värmen och låt svalna något.
  3. Vispa upp äggen med sockret. Rör ner chokladsmöret.
  4. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Blanda ner i chokladsmeten och rör till en jämn massa.
  5. Fördela smeten i muffins formar (gärna ställda i en muffinsplåt). Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
  6. Gröp ut lite av inkråmet ur varje cupcake. Smula sönder det grovt i en bunke. Mosa hallonen och blanda med inkråmet. Fyll varje cupcake med hallonröra.
  7. Hallontopping: Mixa hallonen fint med stavmixer eller i matberedare. Passera ev genom en sil för att få den helt slät.
  8. Vispa samman hallonpuré, färskost och florsocker i en bunke, gärna med elvisp. Tillsätt vispgrädden lite i taget. Fortsätt vispa till en fluffig topping.
  9. Spritsa eller klicka toppingen på muffinsen. Garnera med färska hallon.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett, färskost och grädde. Använd ren mörk choklad av god kvalitet.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett, använd ren mörk choklad av god kvalitet. Välj mjölkfritt färskostalternativ och byt grädden mot sojaeller havrebaserad grädd ersättning.

OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.

Näringsvärdet är beräknat per cupcake.

Tips

För ännu tjusigare cupcakes kan man klä dem efter gräddning med dekorativa fodral, s k cupcake wrappers. De finns att köpa i hobbyaffärer eller nätbutiker med bakningstillbehör.

Ingredienser

Portioner: 12 st
  • 175 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 150 g hallon (färska eller frysta och tinade)
Hallontopping
  • 50 g hallon (färska eller frysta och tinade)
  • 300 g färskost
  • 3/4 dl florsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • färska hallon till garnering
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1839 kJ / 440 kCal