Recept: Choklad- och kolatårta
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Choklad- och kolatårta

Betyg
112 röster

Obeskrivligt populär choklad- och kolatårta! Kolasåsen som du brer över chokladbotten får varenda besökare på fall. Var noga med att spara en bit till dig själv innan du serverar tårtan!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 1999.

Ingredienser

Kaka

  • 200 g smör eller margarin
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • smör (till formen)
  • ströbröd (till formen)

Kolakräm

  • 3 dl strösocker
  • 3 msk sirap
  • 150 g mörk choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 150 g smör eller margarin

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Kaka: Smält matfettet till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.
  3. Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vänd ner detta i smeten.
  4. Häll i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter (för 8 port). Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna.
  5. Kolakräm: Blanda alla ingredienser till kolakrämen utom matfettet i en hög kastrull (ej alltför vid nedtill). Koka långsamt tills den tjocknat ordentligt, det tar 30-40 minuter.
  6. Rör ner matfettet och låt svalna.
  7. Lägg tårtan på ett fat. Bre över kolakrämen i ett tjockt lager och låt stelna.
  8. Garnera med exotiska frukter, t ex physalis, passionsfrukt och färska fikon. Hallon passar också bra på kolakrämen.