Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Choklad- och kaffecheesecake

(264)
1-4 TIM | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Ett mumsigt recept på cheesecake i ugn med smak av choklad och kaffe. Du gör den av bland annat digestivekex, grädde, färskost och kesella. Servera den krämiga kakan till efterrätt!

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2005
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 12 bitar
  • 2 msk smör
  • 3 dl krossade digestivekex (3 dl motsvarar ca 10 kex)
  • 2 msk grädde
  • 2 msk socker
Fyllning
  • 100 g smält mörk choklad (64 % kakaohalt eller mer)
  • 3 msk espressokaffe eller starkt kaffe
  • 400 g färskost
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 1 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl kvarg vanilj
Dekoration
  • 1 1/2 dl kvarg vanilj
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smält smöret. Krossa kexen. Blanda samman alla ingredienser till tårtbottnen. Tryck ut massan i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter (för 12 bitar). Den ska täcka både bottnen och kanten.
  2. Sätt ugnen på 150°C.
  3. Smält chokladen och blanda den med kaffet.
  4. Blanda de övriga ingredienserna i en bunke. Rör till en helt slät smet och häll hälften av fyllningen i formen.
  5. Tillsätt chokladkaffeblandningen till resten av fyllningen och ringla den över så att det blir ett virvelmönster. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
  6. Låt kakan svalna och täck ytan med vaniljkesella. Dekorera med bär och ett vackert sidenband.

För alla

Gör glutenfri: använd glutenfria digestivekex, t ex från Semper.
Innehåller mjölk och ägg.

Tips

Förbered:
En cheesecake behöver stå och mogna för att bli riktigt krämig, så gör den gärna en till två dagar i förväg. Låt den stå kvar i formen och använd en tallrik som lock. Men ställ den inte bredvid t ex rökt lax, eftersom alla söta desserter lätt tar åt sig smak. Dekorera strax före servering. Den passar inte att frysa, eftersom färskosten då blir grynig.

Näringsvärde
Per portion

Fett: 16 g
Energi
1100 kJ / 260 kCal
Läs mer om näringsvärden