Choklad- och kaffecheesecake

134
13
Choklad- och kaffecheesecake

Ett mumsigt recept på cheesecake i ugn med smak av choklad och kaffe. Du gör den av bland annat digestivekex, grädde, färskost och kvarg. Servera den krämiga kakan till efterrätt!

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2005

Choklad- och kaffecheesecake

Ingredienser

12 bitar
2 msk smör
3 dl krossade digestivekex (3 dl motsvarar ca 10 kex)
2 msk grädde
2 msk socker

Fyllning

100 g smält mörk choklad (64 % kakaohalt eller mer)
3 msk espressokaffe eller starkt kaffe
400 g färskost
1 msk majsstärkelse
1 dl strösocker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 dl kvarg vanilj

Dekoration

1 1/2 dl kvarg vanilj

För alla

Gör glutenfri: använd glutenfria digestivekex, t ex från Semper.
Innehåller mjölk och ägg.

Gör så här

Tips

Förbered:
En cheesecake behöver stå och mogna för att bli riktigt krämig, så gör den gärna en till två dagar i förväg. Låt den stå kvar i formen och använd en tallrik som lock. Men ställ den inte bredvid t ex rökt lax, eftersom alla söta desserter lätt tar åt sig smak. Dekorera strax före servering. Den passar inte att frysa, eftersom färskosten då blir grynig.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

134

Kommentarer

Karl

2009-04-16

Håller med om allt Ylva säger, inklusive att kaffet lätt tar över. Själv brukar jag dock byta ut all kesella mot yoghurt-philadelphia.

Ylva louise

2006-09-29

Helt underbar cheesecake!!!! Kan varieras i oändlighet. Prova att byta choklade mot tex ljus, vit eller smaksatt. Smaksätt den "vita" delen med likörer, saffran, bärpuréer, pepparmint.... Men uteslut gärna kaffet.... Nästan godare att toppa med gräddfil och inte vanlijkesella.

Charlotte

2006-08-10

Supergod men "mättande". Själv bytte jag ut vaniljkesella mot jordgubb/lime-kesella o det blev mycket fräschare... hade även i lite hackad mandel i digestivbotten... ett tips!!

Näringsvärde per portion

Energi 1100 KJ / 260 kCal
Fett 16 g
Läs mer om näringsvärden