Cheesecake med blåbär och citron
Ingen tackar väl nej till en bit cheesecake med citronsyrligt blåbärstäcke. Den här går snabbt att göra och kräver ingen ugn. På bilden är cheesecaken bakad i en avlång form men här är receptet anpassat till en vanlig rund form med löstagbar kant.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2014
Ingredienser
12 portioner
Topping
350 g tinade blåbär
1 dl färskpressad citronjuice
1 1/4 dl socker
Botten
200 g digestivekex
100 g smält smör
Fyllning
500 g mascarpone
5 dl crème fraiche
3 msk florsocker
finrivet skal av 2 citroner
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2036 KJ / 487 kCal
Fett39 g
Salt0.4 g
Kolhydrater31.5 g
Protein3 g
Kommentarer
Bra recept och mycket gott. Många varnade för rinnig fyllning och jag reducerade toppingen med blåbären lite extra hårt men det kändes onödigt. Det blev tillräcklig fast fyllning ändå men det hade inte skadat med lite citronsaft i denna och då får man nog lägga till lite gelatinblad
Johan
2024-07-27Otroligt komplicerat att få till fyllningen. Mascarponen och créme fraichen var ju hyfsat fasta i början, men ju mer jag vispade, desto lösare blev smeten. Nu står jag här med en smet lika rinnig som mjölk som dessutom har skurit sig? Fy vad trist. Det var 100kr rätt ner i soptunnan.
Lillie
2024-06-28Jag gjorde en sockerfri variant där jag använde sötströ istället - något mindre än angiven mängd socker, annars blir det lätt lite beskt. Jag använde också lika delar mascarpone och philadelphiaost, som jag vispade i 12 minuter, efter att ha läst kommentarerna :), och lade i tre gelatinblad i blåbärsblandningen. Kakan blev perfekt och gillades av alla!
Marie
2024-06-17