Carbonara med varmrökt lax och fänkålssallad
Här har vardagsräddaren pasta carbonara fått en lyxigare smak av rökt lax och blivit härligt krämig av crème fraiche. En fint strimlad sallad av morot och fänkål blir ett fräscht tillbehör, gärna med lite citrondressing.
Ingredienser
4 portioner
Fänkålssallad
1 fänkål
2 morötter
1 msk pressad citronsaft
1 msk olivolja
flingsalt med jod
nymalen svartpeppar
Carbonara
1 gul lök
4 äggulor
1 dl crème fraiche
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
4 port spaghetti
4 portionsbitar varmrökt lax (lax à 125 g) eller kalkonbacon (4 portionsbitar lax motsvarar 200 g kalkonbacon)
Till servering
parmesan
För alla
Gör glutenfri: välj glutenfri pasta.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot Sour Supreme (innehåller soja) eller liknande havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Byt ut parmesan mot mjölkproteinfritt ostalternativ.
Gör äggfri: uteslut äggulorna, ersätt ev med mer crème fraiche och riven ost.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2222 KJ / 532 kCal
Fett21.2 g
Kolhydrater59.3 g
Protein22.8 g
Kommentarer
Riktigt, riktigt gott med fänkålssalladen, och den rökta laxen! Känns både nydanande, fräscht och bra mycket nyttigare än originalet... Kommer helt klart att lagas fler gånger!
Marie
2013-11-10Laxen lyxar verkligen till en vanlig pastarätt! Denna gång hade jag dessutom plockat med mig "Lakritsgräs" från 5000-åriga ruinkullar i Mellanöstern. Lakritsgräset är en vild variant av fänkål. Kanske åt bronsåldersfolket samma sak?
Helena
2013-11-10