Bun Cha – Grillade fläskfärsbiffar i nouc cham

Den vietnamesiska maträtten bun cha sägs ha sitt ursprung från huvudstaden Hanoi och består av grillade fläskfärsbiffar i den syrliga dippsåsen nouc cham. Biffarna serveras med vita risnudlar, krispiga grönsaker och färska örter.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2023

Ingredienser
4 portioner
Nouc champ-dippsås
3 msk fisksås
2 msk färskpressad limejuice
2 dl kallt vatten
2 msk strösocker
1 finhackad röd peppar (chili)
2 finhackade vitlöksklyftor
Fläskfärsbiffar
3/4 dl vatten
2 msk strösocker
1 msk vatten
2 msk fisksås
1 msk ostronsås
1 bananschalottenlök
5 vitlöksklyftor
3 citrongrässtjälkar
500 g fläskfärs
1 stor morot
100 g rättika
1 krm salt
2 förp risnudlar (à 180 g)
2 msk rapsolja
Till servering
sallad
blandade färska örter (t ex thaibasilika, mynta och koriander)
Gör så här
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
8 stTar tid att göra men värt det då det är väldigt gott.
Yvette
Går det att byta ut fläskfärsen mot vegetarisk formbar färs? Är det i så fall samma mängd?
Linnea
Mängden socker till karamellen känns ordentligt i underkant. Det kan inte bli mycket karamell av 2 msk strösocker?
Anders
Jättegoda men minst 2 timmar om man hackar, strimlar osv för hand
Anne-marie
Gott! Men instämmer i frågan om det verkligen ska vara så mycket vatten i såsen?
Jenny
Hej Jenny och Petra! Det ska vara 2 dl vatten i såsen då den ska vara mer utspädd i detta receptet. Här ligger biffarna i såsen medans i de andra recepten i tidningen är den bara en dippsås. Hälsningar Elina
ICA-köket
Går det att byta fisksåsen?
Marika
Hej Marika! Du kan byta ut fisksåsen mot ljus soja men det blir inte riktigt samma smak då. Hälsningar Elina
ICA-köket
Är det rätt med 2 dl vatten till såsen? I de andra recepten ni har där samma sås ingår är det matskedar vatten.
Petra
Gjorde detta recept, både maken och jag är lyriska! Så smakrikt, gott och inte alls starkt.
Marika