Brytbröd med havre och råg

Betyg 4.1 av 5.140 personer har röstat
Receptet har 35 kommentarer
Brytbröd med havre och råg

Sätt degen till det här smakfulla, kalljästa brytbrödet på kvällen. Grädda på morgonen dagen efter och känn lyxen av nybakat till frukost. Linfrön och solrosfrön i brödet ger extra karaktär och gott crunch.

Ett recept från:
Buffé nr 6, 2014

Ett brytbröd på ett bakplåtspapper med en bit lossad och en skål med smör vid sidan av.

Ingredienser

1 långpannebröd
1/2 paket jäst (à 25 g)
7 1/2 dl kallt vatten
3 tsk salt
2 msk olivolja
1/2 dl hela linfrön
1 dl havregryn
6 dl rågsikt
8 dl vetemjöl special
1 1/2 dl solrosfrön

Gör så här

00:25:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

35 st
  • Ska brödet bearbetas i hushållsassistenten i ca 10 minuter eller snabbt blandas för hand ?

    Lena

  • Så enkelt och gott bröd! Efter tips från andra som kommenterat så tog jag 2 tsk salt istället för 3 tsk och det blev bra. Detta kommer att göras igen!

    Lotten

  • Hej! Kan detta stå i kylen och jäsa från lunchtid dagen innan det ska gräddas morgonen efter eller blir det för lång tid?

    Ulrica

    Hej Ulrica! Vi har inte testat jäsa den så länge, risken finns att det blir överjäst. Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Gott och enkelt. Jag tog ca 2.5 tsk salt efter nedan kommentar vilket var lagom för oss. Brödet fastnade i långpannan trots att den var välsmord - rekommenderar att använda bakplåtspapper istället. Min långpanna går precis in i kylskåpet och men är kanske på gränsen till stor för detta recept.

    Ingrid

  • Vad är måttet på långpannan? Min får inte plats i kylen!

    Roxana

  • Brödet blev jättesalt och det är inte konstigt då det enligt receptet ska vara 3 tsk salt. Nästa gång kommer jag minska salt mängden till hälften. I övrigt jättegott bröd och lättbakat.

    Erika

  • Jag köper sällan Vetemjöl Special, hur ska jag göra annorlunda om jag har vanligt vetemjöl?

    Julie

    Hej Julie! Det går bra att baka detta bröd med vanligt vetemjöl om du inte har vetemjöl special. 😊 Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Jan-Olof: det har med den långa jäsningstiden att göra. Du behöver mindre jäst vid kalljäsning.

    Héléne

  • Jag vet inte hur detta forum funkar men antar att det kommer någon form av svar om man skriver något. Som bak-amatör så vet jag att de flesta recept har en halv liter degvätska till 1bit jäst (50gram). I detta recept är det 7,5dl till 25gram jäst. Havregrynen förklarar ju en del men fortfarande bara halva jästmängden. Lite nyfiken på varför det räcker med denna jästmängd!? Sedan undrar jag om det funkar lika bra med varmluftsugn?

    Jan-olof

  • Så enkelt bröd att baka. Hade tyvärr inga solrosfrön hemma så jag blandade sesam och vallmofrö ovanpå istället. Bytte även ut ca 2dl av vetemjölet mot grahamsmjöl. Var gott att rosta också.

    Linnea

Testa liknande recept

  • Sommarfrallor
    Betyg 3.1 av 5.241 personer har röstat
    Receptet har 18 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Sirapslimpa
    Betyg 4.5 av 5.84 personer har röstat
    Receptet har 49 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Valnötsbröd
    Betyg 3.7 av 5.20 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Grov yoghurtlimpa
    Betyg 3.4 av 5.30 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Mustigt filbröd
    Betyg 3.8 av 5.20 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Vörtbröd
    Betyg 4.2 av 5.64 personer har röstat
    Receptet har 20 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad