Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Brunchvåffla med pocherat ägg och hollandaisesås

Den klassiska brunchrätten Ägg Florentine är en komposition med spenat, pocherat ägg och hollandaisesås på rostat bröd – eller varför inte på en våffla? Den här brunchvåfflan gör sig perfekt som huvudattraktion på våffeldagen eller till helgfrukosten.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Våfflor: Smält smöret och låt svalna. Vispa ihop mjölk, mjöl, ägg, bakpulver och salt till en slät smet. Låt stå.
  2. Hollandaise: Smält smöret i en kastrull. Skilj det klara smöret från den vita  bottensatsen. Spara det klara smöret. Koka upp vatten i en kastrull till ett vattenbad, låt sedan vattnet sjuda. Vispa ihop äggulor, citronjuice och vatten i en bunke ovanpå vattenkastrullen. Vispa äggblandningen krämig. Ta från värmen och vispa ner smöret, först droppvis och sedan i en tunn stråle. Viktigt att äggkrämen och smöret har samma temperatur så den inte skär sig. Smaka av med salt.
  3. Våfflor: Rör i smält smör och vatten. Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första laggen. Grädda våfflor gyllene. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.
  4. Pocherade ägg: Knäck äggen i varsin kopp eller glas. Koka upp en vid kastrull med ca 1 liter vatten, sänk sedan värmen så det sjuder. Häll i ättika. Gör en virvel i vattnet med en slev. Släpp ner ett ägg i taget, fös ev ihop ägget med sleven så det håller ihop. Låt sjuda 3-4 minuter. Lyft upp äggen med en hålslev.
  5. Fräs schalottenlöken i smöret på medelvärme. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare några minuter tills den mjuknar. Smaka av med muskot, salt och svartpeppar.
  6. Toppa våfflorna med spenat, pocherat ägg och hollandaisesås.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk och smör.
Gör mjölkproteinfri: byt mjölk och smör mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 4
Våfflor
  • 75 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 dl kallt vatten
Hollandaisesås
  • 150 g smör
  • 2 äggulor
  • 1/2 msk färskpressad citronjuice
  • 1 msk vatten
  • 2 krm salt
Pocherade ägg
  • 4 ägg
  • 3 msk ättiksprit (12%)
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 200 g bladspenat
  • 1 krm finriven muskot
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3066 kJ / 732 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept