Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Brorsans äppelkaka

Denna otroligt saftiga äppelkaka med smak av russin, apelsin, muskot och kanel är en kaka som passar julens fikastunder lika väl som det övriga årets. Till äppelkakan serverar du med fördel krämig vaniljsås eller svalkande vaniljglass.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2003
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i grova tärningar. Lägg i en kastrull tillsammans med 1/3 av sockret, apelsinjuice/skal, russin, muskot och 1/3 av kanelen. Tillsätt vatten och sjud på låg temperatur, med lock, till en fin äppelkompott, ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Bryt sönder kavringen och mixa den i matberedare till fina smulor. Blanda kavringsmulor och ströbröd. Rosta på en ugnsplåt i 30 minuter. Rör om då och då. Ta ut smulorna och blanda med resterande socker och kanel.
  4. Smörj en springform (form med löstagbar kant), ca 24 cm i diameter. Strö 1/3 av brödblandningen i botten. Täck med hälften av äppelkompotten. Upprepa proceduren med 1/3 av brödsmulorna, resten av äppelkompotten och avsluta med brödsmulorna på toppen. Klicka över smöret.
  5. Baka ca 45 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna.
  6. Servera med vaniljsås, vaniljglass eller Vaniljgrädde

För alla

Brorsans äppelkaka innehåller gluten, mjölk och ägg.

Ingredienser

Portioner: 10 bitar
  • 2 kg äpplen
  • 3 dl socker
  • rivet skal och juice av 1 apelsin
  • 1 dl russin
  • 1 tsk riven/malen muskot
  • 3 msk kanel
  • 1 dl vatten
  • 250 g kavring
  • 200 g ströbröd
  • 50 g rumsvarmt smör + extra till formen
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?