Bönsoppa

En matig härlig soppa som kan avnjutas en ruggig höstkväll med ett gott vin. Soppan har smak av bland annat morötter, selleri, lök, tomat och rött vin. Sambal oelek gör att soppan blir lite het och med parmesan och persilja blir soppan fulländad.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 1997

Ingredienser
30 portioner
1 kg stora vita bönor
500 g röda kidneybönor
20 hönsbuljongtärningar eller grönsaksbuljongtärningar för vegetariskt
10 l vatten
500 g morötter
ca 500 g rotselleri
3 stånd stjälkselleri
10 rödlökar (10 st motsvarar ca 750 g)
5 gröna paprikor
3 knippen färsk broccoli (3 knippen motsvarar ca 1 kg)
500 g champinjoner
500 g grönkål
4 burkar hela tomater (à 400 g)
75 cl rött vin
1 l olivolja i soppan (kan minskas)
1/2 l olivolja till stekning
3 hela vitlökar
ca 5 msk sambal oelek
ca 2 msk salt
Till servering
1 rejält knippe bladpersilja
1 kg färsk parmesan
Dessutom
ca 2 msk örtsalt
2 stora kastruller (à 10 liter samt wokpanna)
Gör så här
01:00:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Hej Annika! Just denna soppa var ett storkok. Så antingen om du fryser in resterna eller delar upp receptet och gör det för 4 personer själv.
Redaktionen
2013-01-08Skulle önskat att receptet var för 4 personer.
Annika
2013-01-08Vill tillägga att parmesanost innehåller löpe och är inte vegetarisk.
Maija-liisa
2007-09-10