Bohusländsk äggost med varma björnbär | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Bohusländsk äggost med varma björnbär

Traditionell efterrätt från Västkusten som svalkar på varma sommardagar. Ägg- och filmassan låter du stå i kylen över natten för att tjockna och rinna av. Servera den krämiga osten med varma björnbär och vispgrädde.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smörj en tjockbottnad kastrull med smör. Häll i mjölk och grädde och låt koka upp.
  2. Blanda ägg, fil och mjöl. Häll försiktigt ner äggblandningen i mjölken och låt koka upp under omrörning. Det ska skära sig ordentligt!
  3. Lyft grytan av värmen och låt vila 10-12 min.
  4. Tag upp massan med en hålslev och varva med socker i äggostformar eller i en stor finmaskig sil. Går också bra att göra i stora hålbleck. Äggosten får sedan rinna av i kylskåp över natten.
  5. Björnbär och socker rörs ihop när bären tinat.
  6. Till servering: Servera med rårörda björnbär och lättvispad grädde.

För alla

Gör glutenfri: byt ut mjölet mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk, grädde och fil.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölken och grädden mot havre- eller sojaprodukter, filmjölken mot Sour Supreme (innehåller soja). Servera med mjölkfri halvtinad och rörd vaniljglass.

Tips

Förstärk smaken på björnbären genom att tillsätta lite likör efter smak.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 1/2 dl mjölk 3%
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 5 ägg
  • 1 1/2 dl filmjölk 3%
  • 1/2 msk mjöl
  • 3 msk socker
Rårörda björnbär
  • 200 g frysta björnbär
  • 50 g strösocker
Till servering
  • 2 dl vispgrädde
Lägg till i inköpslistan