Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Blomkål med bechamelsås

I många medelhavsländer inleder man gärna måltiden med bara grönsaker. Testa att gratinera blomkål med bechamelsås och parmesan – receptet kommer från världskocken Ferran Adrià.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 250°C, grill.
  2. Ansa och skär blomkålen i buketter. Koka dem precis mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och låt ånga av. Blanda blomkålsbuketterna med olja, salt och peppar.
  3. Sås: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget under vispning så att inga klumpar bildas.
  4. Skala löken och stick in kryddnejlikan i den. Lägg löken i såsen tillsammans med lagerblad och muskot. Låt såsen småkoka utan lock ca 20 minuter. Rör då och då. Salta och peppra.
  5. Ta upp löken ur såsen och kasta den. Häll hälften av såsen i en ugnssäker form. Strö blomkålsbuketterna över. Häll på resten av såsen. Strö över parmesan.
  6. Gratinera mitt i ugnen tills osten är gyllenbrun och såsen bubblar i kanterna. Servera som ensamrätt eller till en köttbit.

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri mjölk.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt margarin, ersätt mjölk med t ex Solhavre, uteslut osten.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 blomkålshuvud (à 700 g)
  • 1 1/2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
Bechamelsås
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 1 schalottenlök
  • 1 kryddnejlika
  • 1 litet lagerblad
  • 1/2 krm malen muskot
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 1/2 dl riven parmesanost
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?