Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Blixtkaka med bär

Överraska dina gäster med denna otroligt goda blixtkaka som du enkelt kan variera smaken på med olika bär, frukter eller kanske nötter. Avnjut din ljumma kaka med till exempel fluffig grädde eller vispad crème fraiche med lime och socker.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 långpanna portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175ºC.
  2. Smörj en långpanna, ca 30 x 40 cm (för 1 långpanna), med matfett eller lägg i ett bakplåtspapper.
  3. Smält matfettet i en kastrull, låt det svalna.
  4. Rör ner socker, vaniljsocker och ägg i matfettet. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner det och till sist vattnet. Bred ut smeten i formen och lägg på bären.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Låt kakan svalna. Skär den i bitar.
  6. Servera kakan med glass, grädde eller vispad crème fraiche smaksatt med rivet skal och saft av lime och socker.

Tips

Sötsyrliga smakalternativ
Ca 500 g plommon, nektarin eller äpplen i bitar, hallon, blåbär eller vinbär. Strö på pärlsocker, solrosfrön, pinjenötter och/eller mandel

Ingredienser

Portioner: 1 långpanna
  • 200 g smör eller margarin
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl vatten
Smaksättning
  • 500 g jordgubbar eller rabarber i småbitar
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer