Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Balsamicokörsbär med glass i mandelkorg

Ta tillvara sommarens körsbärsskörd i en mumsig glassdessert. Receptet är provlagat med söta körsbär. Ha i mer socker om du använder surare bär. Mandelkorgarna är tjusiga, men lite trixiga att göra. Behåll dem som flarn om du vill.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Börja med mandelkorgarna. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner mandelspån, socker, honung, vetemjöl och mjölk. Låt koka 1–2 minuter under omrörning. 
  3. Klicka ut smeten på 2 bakpappersklädda plåtar, 3 flarn per plåt (för 6 portioner). Grädda i mitten av ugnen 5–7 minuter, tills flarnen är gyllenbruna.
  4. Dra direkt av bakplåtspapperet med flarnen från plåten. Vänta ca ½ minut och lossa sedan försiktigt flarnen från bakplåtspapperet. 
  5. Lägg flarnen över uppochnedvända skålar, ca 8 cm i diameter, och forma försiktigt med händerna till "korgar". Låt svalna. 
  6. Lossa "korgarna" från skålarna. Förvara flarnen med bakplåtspapper mellan i en lufttät burk. 
  7. Balsamicokörsbär: Lägg körsbär, vin, socker och balsamvinäger i en kastrull. Låt småkoka utan lock tills konsistensen är simmig, 15–20 minuter. Rör då och då.
  8. Vid servering: Lägg en kula glass i varje korg. Klicka på de ljumma körsbären.

För alla

Gör glutenfri: Byt ut vetemjölet mot majsstärkelse, Maizena.
Gör laktosfri: Välj laktosfria produkter av matfett, mjölk och glass.
Gör mjölkproteinfri: Använd mjölkfritt matfett. Byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfri glass, t ex havre- eller sojabaserad, alternativt sorbet.
Gör äggfri: Välj äggfri glass.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 50 g smör
  • 1 dl mandelspån
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk honung
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 tsk mjölk
Balsamicokörsbär
  • 450 g urkärnade körsbär
  • 2 1/2 dl rött vin
  • 3 msk rårörsocker
  • 3/4 dl balsamvinäger
  • 1/2 l vaniljglass till servering
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1426 kJ / 341 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept