Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Baklava

Med sitt ursprung i det Osmanska riket består varje tugga av både historia och härligt smakrik sötma. Historien kanske inte smakar men det lovar vi att pistage- och valnötterna tillsammans med sockerlagen och massa annat gott gör.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 35 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Fyllning: Mixa nötterna och mandeln i en matberedare. Det ska vara lite blandat, både fint och lite grövre. Blanda ner sockret, kanelen och vaniljsockret.
  3. Filodeg: Smält smöret i en kastrull. Pensla en ugnssäker form, 20x30 cm, med lite av smöret. Lägg ett ark filodeg i formen, bara på botten (skär eller klipp av överflödig deg) pensla degen med smöret. Gör likadant med ytterligare 3 ark. Fördela hälften av fyllningen jämnt över degen. 
  4. Lägg på ytterligare 4 ark filodeg och pensla med smöret mellan varje ark. Lägg resten av fyllningen jämnt över degen.
  5. Täck med de sista 3 arken av degen och pensla med smöret mellan varje och på översta degarket.
  6. Skär rutor i den ogräddade kakan.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
  8. Sockerlag: Pressa citronen. Blanda citronsaften, sockret och vattnet i en kastrull. Låt lagen koka kraftigt ca 15 minuter.
  9. Skeda den heta lagen över den nygräddade kakan. Låt svalna. Ställ sedan formen i kylskåp ett dygn så att baklavan bli riktigt kall innan de lossas från formen.

För alla

Fri från ägg.
Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Tips

Smaksätt sockerlagen med rosvatten eller apelsinblomvatten.

Ingredienser

Portioner: ca 35 bitar
Fyllning
  • 200 g valnötter
  • 100 g pistagenötter
  • 100 g sötmandel
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
Filodeg
  • 200 g smör
  • 250 g filodeg
Sockerlag
  • saft av 1 citron (1 citron motsvarar ca 1/2 dl saft)
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vatten
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 776 kJ / 185 kCal

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer