UNDER 45 MIN | Medel

Bakat toscaäpple

Tosca är namnet på ett underbart gott och knäckigt mandeltäcke som passar utmärkt att baka smarriga äpplen under. Toscaäpplen är suveränt att bjuda på till efterrätt, gärna med en klick lättvispad grädde eller en kula vaniljglass. Gästerna kommer att älska det!

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Halvera och kärna ur äpplena. Lägg halvorna i en smord ugnsform. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  3. Blanda smör, mandelspån, rörsocker, ljus sirap, vetemjöl och salt.
  4. Ta ut äppelhalvorna och höj ugnstemperaturen till 225°C.
  5. Fördela smeten på äpplena. Ställ in i mitten av ugnen 15–20 minuter, tills toscasmeten är gyllene.
  6. Låt svalna ca 10 minuter.
  7. Till servering: Servera med vaniljglass.

För alla

Fri från ägg om äggfri glass bjuds.
Gör glutenfri: uteslut vetemjöl och använd i stället majsstärkelse, Maizena.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och bjud med laktosfri glass.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Bjud med mjölkproteinfri glass.

Näringsberäkningen är beräknad per portion inkl glass.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 6 fasta äpplen (t ex aroma)
  • 40 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl mandelspån
  • 3/4 dl rörsocker
  • 3/4 dl ljus sirap
  • 1 1/2 msk vetemjöl eller majsstärkelse
  • smör till formen
  • 1/2 krm salt
Till servering
  • vaniljglass

Näringsvärde
Per portion

Energi 1870 kJ / 447 kCal