Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Auberginegratäng med mozzarella och morotssallad

Auberginegratäng med mozzarella och morotssallad är en trevlig vegetarisk gratäng som helst görs dagen före servering och värms upp. Morotssalladen är ett suveränt komplement.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och skär lök och vitlök i skivor. Fräs lök och vitlök mjuka utan att de tar färg i olja i en kastrull.
  2. Rör ner krossade tomater, balsamvinäger och chilisås. Låt småkoka under lock ca 15 minuter. Krydda med salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 175°C.
  4. Skär auberginerna i cm-tjocka skivor på längden. Vänd skivorna i mjölet och tryck till lite så det fastnar.
  5. Varva tomatsås med aubergineskivor och mozzarella i en ugnssäker form, avsluta med tomatsås och ost.
  6. Tillaga ca 45 minuter mitt i ugnen, tills auberginen blivit riktigt mjuk, lägg ev på lite aluminiumfolie mot slutet så den inte bränns. Servera gratängen med morotssalladen.

Morotssallad

  1. Skala morötter. Hyvla dem i långa remsor med en potatisskalare.
  2. Koka dem mjuka, men med lite tuggmotstånd kvar, i lättsaltat vatten. Häll av och spola i iskallt vatten.
  3. Rör ihop en dressing av rödvinsvinäger, honung, olivolja och grovhackad dill. Krydda med salt och svartpeppar. Blanda med morötterna och servera till gratängen.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: uteslut vetemjölet eller ersätt det med t ex glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: använd ost lagrad mer än 3 månader eller ersätt mozzarellan med t ex laktosfri salladsost.
Gör mjölkproteinfri: ersätt mozzarellan med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ.

Tips

Gör gärna gratängen dagen före och värm vid servering. Då hinner den »sätta sig« och går att skära i fina bitar.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 3 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 förp krossade tomater (à 500 g)
  • 3 msk balsamvinäger
  • 4 msk chilisås
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 små auberginer (4 st små motsvarar 800 g)
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 2 påsar riven mozzarella (à 150 g)
Morotssallad
  • 400 g morötter
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 1 tsk honung
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk grovhackad dill
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
Lägg till i inköpslistan