Hoppa till sidans innehåll
UNDER 45 MIN | Avancerad

Äppelplättar med kardemumma

Plättar smakar extra gott med äpple på toppen och fint blir det också. Saga är en nykomling bland svenskodlade höstäpplen och är saftigt med mycket sötma. Prova gärna. Kardemumma i plättsmeten passar utmärkt till äpplen och servera de nystekta äppelplättarna med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 30 plättar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Vispa mjölet med mjölken till en klumpfri smet. Vispa ner ägg och alla kryddor i smeten.
  2. Kärna ur äpplena med en äppelpipare. Skiva ca ½ cm tjocka äppelringar, gärna med en mandolin.
  3. Hetta upp en plättlagg på medelvärme. Lägg i lite smör, häll i smet och lägg sedan i en äppelring.  När ytan stelnat och undersidan fått en fin färg är det dags att vända plättarna. Stek någon minut på andra sidan.
  4. Servera äppelplättarna med äpplet uppåt med glass eller lättvispad grädde.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk, smör och glass och grädde.

Näringsvärdet är beräknat per plätt och utan glass eller grädde.

Ingredienser

Portioner: ca 30 plättar
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 ägg
  • salt
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 2 äpplen (gärna Saga)
  • smör (till stekning)
Serveringsförslag
  • vaniljglass
  • grädde

Kupongen är laddad

Valfri krydda på små glas

10 % rabatt

Santa Maria 3-80 g

Mer info

Näringsvärde
Per portion

Energi 113 kJ / 27 kCal