Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Äppelpaj från Cullohill

Ett ljuvligt recept på äppelpaj från Cullohill. Du gör den söta efterrätten av bland annat smör, ägg, äpple och socker samt serverar med vispad grädde. Passar bra att servera sommar som vinter.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 1999
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Deg: Rör ihop smör och socker kraftigt för hand eller i matberedare. Tillsätt äggen och rör i några minuter. Rör i mjölet. Kyl i minst 1 timme.
  3. Kavla ut degen, ca 3 mm tjock, och använd ca 2/3 att klä pajformen med (ca 26 cm i diameter för 10 port).
  4. Fyllning: Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor och lägg dem i pajformen.
  5. Strö över socker och tillsätt kryddnejlikorna. Täck med ett deglock (dekorera gärna locket med utskurna löv av deg) och pensla med ägg. Ställ in i ugnen i 45-60 minuter.
  6. Servera uppskuren med lättvispad grädde och strö över lite råsocker.

Ingredienser

Portioner: 10
Deg
  • 225 g smör
  • 55 g strösocker (55 g motsvarar drygt 4 msk)
  • 2 ägg
  • 340 g vetemjöl (340 g motsvarar drygt 5½ dl)
Fyllning
  • 675 g äpplen som lätt mosar sig
  • 140 g socker (140 g motsvarar knappt 1 3/4 dl)
  • 3 kryddnejlikor
  • ägg till pensling
Till servering
  • grädde
  • råsocker
Lägg till i inköpslistan