UNDER 60 MIN | Medel

Äppelknäck

Att koka knäck är en jultradition som många älskar. I detta recept får äpple och calvados sätta ny smak på ett riktigt klassiskt julgodis. Ljus sirap och grädde är fortfarande basen i receptet men det franska äppelbrännvinet ger knäcken en spännande touch.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 65 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ställ knäckformarna på en bricka.
  2. Skala och riv äpplet fint.
  3. Blanda äpple, socker, grädde och sirap i en vid tjockbottnad kastrull. Låt smeten koka kraftigt tills temperaturen är ca 125°C, beroende på hur fast knäck som önskas. Använd en digital kökstermometer eller gör ett kulprov för att kontrollera när knäcken är färdig (lägg en klick av smeten i en kopp med kallt vatten och rulla ihop till en kula).
  4. Ta kastrullen från värmen. Rör ner calvadosen. Häll upp lite i taget av den heta knäcksmeten i ett litet mått och fyll knäckformarna genast med hjälp av en tesked och låt stelna.

Näringsvärdet är beräknad per styck.

För alla

Fri från gluten och ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfri vispgrädde.

Ingredienser

Portioner: 65 st
  • 1 äpple
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 tsk Calvados

Näringsvärde
Per portion

Energi 164 kJ / 39 kCal