Äppelkaka med rosmarin och honungsfrosting

Denna kaka är både en fröjd för ögat och smaklökarna! En saftig kaka med rivet äpple, kardemumma och rosmarin som toppas med en len färskostfrosting med smak av honung. Dekorera kakan med rosmarinkvistar och framstå som ett riktig bakproffs!
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2024

Ingredienser
12 bitar
150 g smör (+ extra till formen)
4 röda äpplen
1 kruka rosmarin (1/2 dl hackad + till dekoration, för 12 bitar)
3 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
3 ägg
3 dl strösocker
Frosting
200 g cream cheese (färskost)
1/2 dl flytande honung
1/2 krm salt
rosmarinkvistar (till dekoration)
Gör så här
00:40:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Energi1429 KJ / 341 kCal
Fett16 g
Salt0.7 g
Kolhydrater43 g
Protein4 g
Kommentarer
5 stBara tio betyg och fyra kommentarer hittills? Detta måste vara en av de mest underskattade kakorna på denna hemsida. Mycket smakrik och saftig och en kaka som nästan blir godare av att stå i kylen några dagar. Obs för att kakan ska komma till sin rätt bör den gräddas bara precis så länge att du inte får en ’blöt’ gaffel om du provar att punktera mitten av kakan med en gaffel när kakan fortfarande är i ugnen. I min moderna ugn på 175 grader (ej varmluft) med en springform med 24-25 cm i diameter inträffar det efter 33 minuter. Står kakan längre blir den torr och då framträder inte rosmarinsmaken lika tydligt. Och även: honungen i frostingen behöver inte vara flytande utan mät upp av din ’hårda’ favorithonung och kör 20 sekunder i micron så blir honungen flytande och kan blandas med cream cheesen och saltet. Ställ sedan frostingen i kylskåpet några timmar/över natten så blir den fast och kan bres över kakan utan att rinna ut.
Susanna
Alldeles för söt och tung! För mycket socker, både vanligt och vaniljsocker. Gjorde en glasyr med limesaft och cest istället för honung. Fräschade upp lite grand. Nästa gång använder jag rapsolja istället för smör, typ morotskaka men med äpple istället för morötter.
Catharina
Väldigt god och uppskattad. Hade ingen honung till glasyren så jag tog sirap i stället. Fungerade utmärkt.
Eva