ÖVER 60 MIN | Avancerad

Ankbröst med apelsinsås

Om du är ute efter en lyxig och festlig middagsrätt så är det här ett strålande recept för dig. Anka med apelsinsås passar utmärkt att servera som varmrätt vid festliga tillfällen, och är dessutom himmelskt gott!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Apelsinsås: Gör din egen fond genom att stycka kycklingen i bitar. Bryn bitarna i oljan tills de får fin färg, tillsätt de skalade och fint skurna grönsakerna.  Fräs vidare tills de också fått fin färg. Pudra över mjöl och socker, häll i kryddorna, vinet och vattnet.
  2. Koka kycklingen sakta i 1 timme. Skumma bort fett då och då.
  3. Sila av fonden i en kastrull. Koka ihop fonden tills 3 dl återstår (för 4 port) Skumma bort fett då och då.
  4. Ta hand om kycklingköttet och använd till sallad, pasta eller något annat passande. Om du använder en färdig kalvfond istället så gör precis allt utom kycklingen.
  5. Gör fina strimlor av det yttersta skalet av två tvättade apelsiner med ett zestjärn (för 4 port) och koka ihop skalet med saften av alla 3 apelsiner i ca 5 minuter.
  6. Häll fonden över den nedkokta apelsinjuicen, tillsätt cognac, koka upp och smaka av med salt och peppar. Vispa ner kallt smör i den kokande såsen.
  7. Anka: Sätt ugnen på 150°C.
  8. Bryn ankbrösten i smöret i en het stekpanna. Salta och peppra och lägg i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen tills ankbröstens innertemperatur är 58°C, ca 20 minuter.
  9. Låt ankbrösten vila en stund. (häll gärna ner köttsaften från ankan i såsen) Skiva det därefter och servera med apelsinsås.

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden om sådan används.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt mjöl mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
Apelsinsås
  • 1 hel kyckling
  • 2 msk matolja
  • 1 morot
  • 1 lök
  • 1 bit rotselleri (à ca 150 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 färska champinjoner
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk socker
  • 1 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • 1 flaska rött matlagningsvin (à 33 cl)
  • 1 l vatten
  • 3 apelsiner
  • 3 cl cognac
  • salt
  • svartpeppar från kvarnen
  • 100 g smör
Ankbröst
  • 2 ankbröst
  • 1 msk smör
  • salt
  • svartpeppar