Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Ankbröst med apelsinsås

Om du är ute efter en lyxig och festlig middagsrätt så är det här ett strålande recept för dig. Anka med apelsinsås passar utmärkt att servera som varmrätt vid festliga tillfällen, och är dessutom himmelskt gott!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Apelsinsås: Gör en egen fond genom att fräsa grovhackad kyckling i oljan tills den blir gyllene, tillsätt skalade fint skurna grönsaker fräs vidare tills de är gyllenbruna. Det är bättre med lite mörkare färg än för ljus. Pudra över mjöl och socker, häll i kryddorna, vinet och vatten.
  2. Allt kokas i ca 1 timma tills ca 1liter återstår (för 4 port). Om du använder en färdig kalvfond istället så gör precis allt utom kycklingen.
  3. Riv det yttersta skalet av två apelsiner och koka ihop skalet med saften av alla apelsiner.
  4. Fonden silas över den nerkokta apelsinjuicen och smaka av med cognac, salt och peppar. Mixa med kallt smör mot slutet.
  5. Ankbröst: Grilla brösten kryddade endast med salt och peppar. Grilla på högsta värme från början, skinnet blir då härligt knaprigt.
  6. Låt ankbröstet vila, skiva det och servera med härlig sås.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden om sådan används.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt mjöl mot majsstärkelse eller liknande glutenfri redning som blandas ut i lite vatten.
Gör laktosfri: använd laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
Apelsinsås
  • 1 hel kyckling
  • 1/2 dl matolja
  • 1 morot
  • 1 lök
  • 1 bit rotselleri
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 färska champinjoner
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk socker
  • lagerblad
  • vitpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • 1 flaska rött matlagningsvin
  • salt och nymald vitpeppar
  • 3 apelsiner
  • 5 cl cognac
  • 100 g smör
Ankbröst
  • 2 ankbröst
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan