Hoppa till sidans innehåll
ÖVER 60 MIN | Avancerad

Ankbröst med apelsinsås

Om du är ute efter en lyxig och festlig middagsrätt så är det här ett strålande recept för dig. Anka med apelsinsås passar utmärkt att servera som varmrätt vid festliga tillfällen, och är dessutom himmelskt gott!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Apelsinsås: Gör din egen fond genom att stycka kycklingen i bitar. Fräs bitarna i oljan tills de blir gyllene, tillsätt skalade och fint skurna grönsaker.  Fräs vidare tills de är gyllenbruna. Pudra över mjöl och socker, häll i kryddorna, vinet och vatten.
  2. Allt kokas i ca 1 timma tills ca 1 liter återstår (för 4 port). 
  3. Sila av fonden i en skål. Ta hand om kycklingköttet och använd till sallad, pasta eller något annat passande. Om du använder en färdig kalvfond istället så gör precis allt utom kycklingen.
  4. Riv det yttersta skalet av två apelsiner (för 4 port) och koka ihop skalet med saften av alla apelsiner.
  5. Häll fonden över den nedkokta apelsinjuicen och smaka av med cognac, salt och peppar. Mixa med kallt smör mot slutet
  6. Anka: Sätt ugnen på 150°C
  7. Bryn ankbrösten i smöret i en het stekpanna. Salta och peppra och lägg i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen tills ankbröstens innertemperatur är 58°C, ca 20 minuter.
  8. Låt ankbrösten vila en stund. Skiva det därefter och servera med härlig apelsinsås.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden om sådan används.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt mjöl mot majsstärkelse eller liknande glutenfri redning som blandas ut i lite vatten.
Gör laktosfri: använd laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
Apelsinsås
  • 1 hel kyckling
  • 1/2 dl matolja
  • 1 morot
  • 1 lök
  • 1 bit rotselleri
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 färska champinjoner
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk socker
  • lagerblad
  • vitpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • 1 flaska rött matlagningsvin
  • 3 apelsiner
  • 5 cl cognac
  • salt och nymald vitpeppar
  • 100 g smör
Ankbröst
  • 2 ankbröst
  • 1 msk smör
  • salt och peppar

Kupongen är laddad

Valfri krydda på små glas

10 % rabatt

Santa Maria 3-80 g

Mer info

ICA stoppar försäljning av barnkläder från Ronald A/S pga kvalitetsbrist som kan orsaka kvävning. Läs mer