Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Ängamat

(18)
30 MIN | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Ett enkelt och gott recept på husmanskost som uppskattas av både stora som små. Ängamat gör du av blomkål, morötter, purjolök och ärter. Severa grönsaksblandningen tillsammans med en ostsmörgås.

Detta är ett recept från Buffé nr 7, 1999
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 blomkålshuvud
  • 6 späda morötter
  • 1 purjolök
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 dl ärter
  • salt och peppar
  • persilja
Till servering
  • bröd
  • ost
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dela blomkålshuvudet i buketter. Skrapa och skär morötterna i bitar. Skiva purjolöken.
  2. Koka upp vatten med salt. Lägg ner grönsakerna. Koka i ca 5 minuter.
  3. Rör ut vetemjöl och mjölk till en klimpfri redning. Rör ner den i soppan. Klicka i smör eller margarin. Tillsätt ärterna. Låt koka i 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja.
  4. Servera med ostsmörgås, gärna gratinerad.