UNDER 30 MIN | Medel

Ångad broccoli med äpple och sardelldressing

Det finns en uppsjö olika broccolisorter. Oavsett vilken du väljer – tillaga den varsamt, med tuggmotståndet kvar. Här blir broccolin ett ljuvligt tillbehör i kombination med pikant sardelldressing och syrligt äpple. Ät både buketter, stjälk och blad på broccolin!

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dressing: Mixa samman sardeller, vitlök, citronskal och -juice, senap och parmesan med en stavmixer eller i en liten matberedare.
  2. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle, under fortsatt mixning till en slät dressing. Smaka av med salt.
  3. Broccoli och äpple: Skär broccolin i bitar, även stjälken.
  4. Ångkoka broccolin i en gryta med lite lättsaltat vatten under lock tills den är »al dente«, 3–5 minuter.
  5. Dela, kärna ur och skär äpplet i tunna skivor.
  6. Varva äpple och broccoli på ett fat. Ringla över dressingen.
  7. Servera salladen ljummen eller kall.

För alla

Fri från gluten och laktos.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt ostalternativ.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Ingredienser

Portioner: 4
Sardelldressing
  • 4 sardellfiléer (i olja)
  • 1 skalad vitlöksklyfta
  • 1/2 msk finrivet citronskal
  • 1/2 dl färskpressad citronjuice
  • 1/2 msk dijonsenap
  • 1 dl finriven parmesanost
  • 1 dl olivolja
  • salt
Broccoli och äpple
  • 2 broccoli (à 250 g)
  • 1/2 syrligt äpple (t ex granny smith)

Näringsvärde
Per portion

Energi 1308 kJ / 313 kCal