Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Ananastartelette med limefraiche

Förstklassig dessert att bjuda på efter festmiddagen. Ljuvliga små pajskal av fikon, nötter och honung, fyllda av ananaskompott med kanel och stjärnanis. Toppa dina tarteletter med crème fraiche smaksatt med limeskal och florsocker.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2009
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 100°C.
  2. Blötlägg fikonen i varmt vatten och låt dra i 5 minuter. Häll av vattnet och mixa fikon, nötter, honung och salt till en jämn deg i en matberedare.
  3. Tryck ut degen i smorda små portionspajformar, ca 7 cm i diameter - eller platta ut 6 rundlar (för 6 port), ca 1/2 cm tjocka, på en bakpappersklädd plåt. Ställ in ca 30 minuter i ugnen.
  4. Skär vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Dela och kärna ur chilifrukten. Koka ihop socker, vatten, chilifrukt, vaniljstång, kanel och tjärnanis i ca 5 minuter.
  5. Skala och dela ananasen på längden. Skär bort rotstocken i mitten. Skär ananasen i 2-3 mm tunna skivor. Lägg skivorna i den varma lagen och låt dra i minst 30 minuter.
  6. Limefraiche: Vispa crème fraiche och florsocker med elvisp till en tjock kräm. Blanda i limeskal.
  7. Ta upp ananasen ur lagen och fördela i pajskalen. Servera genast med crème fraichen.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraichen mot imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Gillar du sting så lägg hackad chili i lagen. Låt den annars koka med urkärnad men i hel bit.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1/2 dl torkade fikon
  • 1 1/2 dl valnötter
  • 1 dl cashewnötter (naturella)
  • 1 msk honung
  • 1 krm salt
  • 1 vaniljstång
  • 1 chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1/2 kanelstång
  • 1 stjärnanis
  • 1/2 ananas (1/2 ananas motsvarar ca 600 g)
Limefraiche
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk florsocker
  • rivet skal av 1 lime
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB