Älggryta med kokos och vanilj | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Älggryta med kokos och vanilj

Ett inspirerande recept på köttgryta med älg. Du gör den härliga grytan av bland annat älgkött, kokos, ingefära och vanilj. Utmärkt att servera till fest tillsammans med lyxigt pumparis!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Salta och peppra köttet. Bryn köttet i en kastrull. När köttet är nästan färdigbrynt tillsätt den grovhackade vitlöken och chilin.
    Häll över kokosmjölken.
  3. Skrapa ur vaniljen ur vaniljstången och spar den till smaksättning. Låt stången koka med i grytan. Riv ingefäran och tillsätt den. Sätt in i ugn ca 1-1 1/2 timme.
  4. Pumparis: Värm oljan i en kastrull. Tillsätt schalottenlök och pumpa. Fräs på svag värme tills det blir glansigt. Fräs med riset en stund och tillsätt sedan fonden. Salta.
  5. Låt koka upp och koka färdigt på svag värme under lock.
  6. Ta upp köttet. Koka ihop såsen något. Mixa såsen med smöret och vaniljkärnorna, häll tillbaka i grytan. Red av med maizenaredningen. Smaka av med limejuice och salt. Häll såsen över det varma köttet. Servera med pumpariset.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg älgkött (skuret i 1½ till 2 cm stora bitar)
  • 2 msk smör
  • 2 chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 cm skalad ingefära
  • 2 vaniljstänger
  • 8 dl kokosmjölk
  • 1 msk smör
  • 2 msk maizenaredning för ljusa såser
  • 2 msk limejuice
  • salt
Pumparis
  • 3 msk olja
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 300 g tärnad pumpa
  • 125 g rundkornigt ris
  • 3 dl grönsaksfond
  • 1/2 tsk salt
Lägg till i inköpslistan