Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Äggost med rårörda blåbär och grädde

Äggost, denna bohuslänska nationalrätt, försvarar sin plats på efterrättsbord och påskbord i vilken del av landet som helst. Ett fluffigt underverk av ägg, grädde och mjölk som smälter i munnen. Rårörda blåbär stöttar upp med syrlighet och minner om vidsträckta tallskogar.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Äggost: Blanda mjölk och grädde i en kastrull och värm till kokpunkten.
  2. Vispa ihop ägg och gräddfil och rör ner i kastrullen. Värm tills blandningen precis vasslar sig utan att det börjar sjuda, rör försiktigt i botten av kastrullen under tiden. Lyft av kastrullen från värmen och låt stå ca 15 minuter.
  3. Lyft upp hälften av ostmassan med en hålslev och lägg i en äggostform eller i ett durkslag med en ren kökshanduk i. Strö på sockret och sleva upp resten av ostmassan och lägg i formen. Låt rinna av i kyl över natten.
  4. Rårörda blåbär: Blanda blåbär och socker och låt stå i rumstemperatur tills sockret har smält. Förvara i kylskåp.
  5. Till servering: Stjälp upp äggosten på ett fat och servera med rårörda blåbär och vispad grädde.

För alla

Fri från gluten men innehåller ägg och mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk, grädde och gräddfil.

Tips

Äggosten går bra att servera på sillbordet.
Mixa den överblivna vasslen med banan och en tärnad mango till en fantastisk smoothie.

Ingredienser

Portioner: 8
Äggost
  • 1 l mjölk (3%)
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 5 ägg
  • 3 dl gräddfil
  • 2 msk strösocker
Rårörda blåbär
  • 250 g frysta blåbär
  • 1/2 dl strösocker
Till servering
  • vispad grädde
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?