Adventslax

10
7
Adventslax

Ugnslagad lax med smaker av apelsin och saffran i en len sås på crème fraiche, denna adventslax går inte av för hackor. Laxen serverar du gärna tillsammans med kokta potatisklyftor och gröna bönor.

Adventslax

Ingredienser

4 portioner
8 - 10 potatisar (ca 800 g för 4 port)
4 djupfrysta portionsbitar av lax (à 140 g)
1 purjolök (eller 1 knippa salladslök för 4 port)
2 apelsiner
2 dl mini fraiche
1 tsk salt
1 krm malt vitpeppar
1 pkt saffran (à 1/2 g)

För alla

Gör laktos- och mjölkfri: Ersätt minifrachen med havre- eller sojabaserad gräddprodukt.

Gör så här

Tips

Lite vitt vin eller matlagningsvin gör laxen till en riktig festrätt. Rekommenderar även att filéa apelsinerna så inte det vita smakar beskt.

Gröna tipset: Lägg skivor av squash, aubergine och bitar av paprika i en form och häll på den apelsinkryddade mini fraichen. Tillaga som ovan och du får en vegeratisk festrätt.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

10

Kommentarer

Bengt

2018-12-26

Supergott!

Pia

2018-12-14

Jag tänkte göra rätten i helgen. Vad jag undrar skall det verkligen vara 250 grader i 15 min i ugnen. Känns som för hög temperatur. Kan man byta ut apelsinerna mot konserverade mandariner. Kommentarer tidigare ger en känsla att rätten blir besk av apelsinerna

Redaktionen ICAse

2018-12-27

Hej Pia! Ja det är hög temperatur men så går det också på bara 15 minuter. Viktigt är att innertemperaturen på laxen är 54°C. Konserverade mandariner är vi tveksamma till. De är väl sötade... Det blir nog väldigt konstigt. Viktigt att se till att skala bort allt vitt på apelsinen. Gärna även filea dem då borde det inte bli beskt. Hälsningar Michelle

Margaretha

2008-11-08

Rätten behöver, som tidigare sagts, mer creme fraiche eller någon typ av grädde. Jag 'filéade' apelsinen men tyckte ändå att det blev beskt. Detta är ingen rätt jag kommer att laga igen.

Näringsvärde per portion

Energi 2197 KJ / 525 kCal
Fett 183 g
Läs mer om näringsvärden