Adventslax
Ugnslagad lax med smaker av apelsin och saffran i en len sås på crème fraiche, denna adventslax går inte av för hackor. Laxen serverar du gärna tillsammans med kokta potatisklyftor och gröna bönor.
Ingredienser
4 portioner
8 - 10 potatisar (ca 800 g för 4 port)
4 djupfrysta portionsbitar av lax (à 140 g)
1 purjolök (eller 1 knippa salladslök för 4 port)
2 apelsiner
2 dl mini fraiche
1 tsk salt
1 krm malt vitpeppar
1 pkt saffran (à 1/2 g)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2197 KJ / 525 kCal
Fett18.3 g
Kommentarer
Supergott!
Bengt
2018-12-26Jag tänkte göra rätten i helgen. Vad jag undrar skall det verkligen vara 250 grader i 15 min i ugnen. Känns som för hög temperatur. Kan man byta ut apelsinerna mot konserverade mandariner. Kommentarer tidigare ger en känsla att rätten blir besk av apelsinerna
Pia
2018-12-14Hej Pia! Ja det är hög temperatur men så går det också på bara 15 minuter. Viktigt är att innertemperaturen på laxen är 54°C. Konserverade mandariner är vi tveksamma till. De är väl sötade... Det blir nog väldigt konstigt. Viktigt att se till att skala bort allt vitt på apelsinen. Gärna även filea dem då borde det inte bli beskt. Hälsningar Michelle
Redaktionen
2018-12-27Rätten behöver, som tidigare sagts, mer creme fraiche eller någon typ av grädde. Jag 'filéade' apelsinen men tyckte ändå att det blev beskt. Detta är ingen rätt jag kommer att laga igen.
Margaretha
2008-11-08