Adventslax | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Adventslax

Ugnslagad lax med smaker av apelsin och saffran i en len sås på crème fraiche, denna adventslax går inte av för hackor. Laxen serverar du gärna tillsammans med kokta potatisklyftor och gröna bönor.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina laxen enligt förpackningens anvisning.
  2. Sätt ugnen på 250°C.
  3. Skala och skär potatisen i klyftor. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  4. Lägg laxbitarna i en ugnssäker form. Krydda med salt och mald vitpeppar. Skölj och strimla purjolöken och strö den över laxen.
  5. Skala och skär apelsinerna i små bitar. Blanda mini fraichen med apelsiner och gärna saffran. Häll såsen över laxen. Tillaga mitt i ugnen i 15 minuter.
  6. Servera laxen med de kokta potatisklyftorna, gröna bönor och bröd.

För alla

Gör laktos- och mjölkfri: Ersätt minifrachen med havre- eller sojabaserad gräddprodukt.

Tips

Lite vitt vin eller matlagningsvin gör laxen till en riktig festrätt.

Gröna tipset: Lägg skivor av squash, aubergine och bitar av paprika i en form och häll på den apelsinkryddade mini fraichen. Tillaga som ovan och du får en vegeratisk festrätt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 10 potatisar (ca 800 g för 4 port)
  • 4 djupfrysta portionsbitar av lax (à 140 g)
  • 1 purjolök (eller 1 knippa salladslök för 4 port)
  • 2 apelsiner
  • 2 dl mini fraiche
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malt vitpeppar
  • 1 pkt saffran (à 1/2 g)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2197 kJ / 525 kCal
Fett: 18,3 g
Läs mer om näringsvärden