Hoppa till sidans innehåll

En grön hälsokick

Matcha Latte

- så gör du

Matcha Latte är hälsodrycken alla pratar om just nu, och det kanske inte är så konstigt. Matcha, eller grönt te som det faktiskt är, har nämligen många fördelaktiga hälsoegenskaper. Förutom den tilltalande gröna färgen är matcha rik på antioxidanter, aminosyror och ger en lugnande effekt.

Publicerad den 24 juli, 2015

Vad är matcha?

Teceremonier har varit en tradition sedan länge i Japan och det är också därifrån matcha teet har sina rötter. Eftersom det har en lugnande effekt på både kropp och själ är det många munkar som dricker matcha te inför meditation för att kunna slappna av, fokusera och öppna sina sinnen. Och eftersom vi faktiskt dricker hela matchalövet, och inte bara tevattnet, är det en av många anledningar till varför matcha är mycket mer hälsosamt än vanligt grönt eller svart te till exempel.

Detta kan du göra av matcha

Idag används matcha även som smak- och färgsättning i bland annat glass och bakverk.  Den fina och klara gröna färgen behålls då tebladen ångats och torkats för att sedan malas ned till ett superfint pulver. Det mest trendiga just nu är ändå Matcha Latte, som är en Caffe Latte, fast i stället för en espressoshot används pulver från matcha.

Recept på matcha latte hittar du här

Så här gör du Matcha Latte

  • Du behöver

    2 dl mjölk, 1 tsk matchapulver och honung. Vi börjar med att koka upp mjölken under vispning i en liten kastrull på medelhög värme.

  • Blanda matcha med vatten

    Häll upp 0,5 dl hett vatten i en mugg eller liten skål och tillsätt matchapulvret. Vispa i en upp-och-ned rörelse tills konsistensen tjocknar.

  • Avsluta med mjölk

    Häll mjölken i matchablandningen och rör om. Om du vill söta latten kan du göra det med agave sirap eller honung. Matchan löser sig snabbt, så häll upp, drick och njut av din härliga Matcha Latte!