Recept

Vårsallad med lax, matvete och apelsinvinägrett


Servera en vårsallad med lax, matvete, morot och en apelsinvinägrett. Om du har förberett laxen och det kokta matvetet går denna enkla laxsallad att svänga ihop på nolltid! Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2020.

Ingredienser

  • 3 dl matvete
  • 1/2 stort isbergssalladshuvud
  • 3 - 4 morötter
  • 1 dl rostade pumpafrön

Lax

  • ca 600 g färsk laxfilé utan skinn
  • 1 msk olja
  • 3/4 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1/2 msk finrivet citronskal

Apelsinvinägrett

  • 4 msk färskpressad apelsinjuice
  • 1 msk grovkornig senap
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk peppar

Gör så här

Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen.
  3. Lax: Lägg laxen i en smord ugnsform. Ringla över olja och strö över salt, peppar och citronskal. Ställ in i ugnen ca 25 minuter tills laxen har en innertemperatur på 56°C.
  4. Vinägrett: Rör ihop alla ingredienser till vinägretten.
  5. Skölj och bryt isbergssallad i bitar. Skala och hyvla morot i remsor med en skalare eller osthyvel. Blanda salladsbladen med morot, matvete och hälften av vinägretten. Bryt laxen i bitar och lägg på.
  6. Toppa laxsalladen med fröna och servera med resten av vinägretten.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: byt matvete mot quinoa eller annat glutenfritt gryn.

Tips

Salladen går även utmärkt att servera kall.