Recept

Stekt älginnanlår med blandsvamp

När du vill lyxa till fredagsmiddagen eller fira något speciellt kan du laga stekt älginnanlår som smälter i munnen. I kombination med blandsvampen och en färggrann sallad är rätten fulländad.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2008.

Ingredienser

Vinägrett

  • 1 dl rapsolja
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm peppar

Blandsvamp

  • 1 paket tärnat bacon (à 140 g)
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 400 g blandad färsk svamp
  • smör

Kryddpulver

  • 4 enbär
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 stjärnanis
  • 1 msk hackad färsk rosmarin

Till servering

  • 2 dl blandad sallad t ex ärtskott, mâche- och mangoldsallad

Älginnanlår

  • 600 g älginnanlår
  • 1 tsk salt
  • aluminiumfolie

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Kryddpulver: Blanda enbär, peppar och stjärnanis och krossa dem till ett fint pulver i en mortel. Tillsätt rosmarinen.
  3. Älginnanlår: Krydda köttet med salt och rulla det i kryddblandningen. Rulla sedan in köttet i aluminiumfolie som en smällkaramell.
  4. Tillaga köttet i ugnen ca 50 minuter eller tills köttet har en innertemperatur av 58°C. Ta ut det ur ugnen och låt det vila i 10 minuter.
  5. Blandsvamp: Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek svampen tillsammans med löken och vitlöken i smör. Blanda svampröran med baconet.
  6. Vinägrett: Blanda rapsolja, balsamvinäger, salt och peppar.
  7. Skär köttet i (tunna) skivor. Pensla skivorna med vinägrett. Lägg på tallrikar. Fördela svamp och bacon över. Toppa med sallad. Ringla lite vinägrett runt köttet och peppra efter smak.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett eller olja.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt margarin eller olja.